De waarheid over noten: Wat is nu echt een gezonde portie?

LLara 12 augustus 2023 22:21

We horen vaak dat noten gezond zijn, maar hoeveel moet je er precies van eten om ervan te profiteren zonder te veel calorieën binnen te krijgen? In dit artikel onderzoeken we wat een gezonde portie noten is volgens voedingsdeskundigen.

Goede vetten in noten bevatten veel calorieën

Veel mensen denken dat noten een gezond alternatief zijn voor snacks vol suiker. En dat klopt ook, zolang je maar niet te veel eet. Volgens voedingsdeskundige Camella Bot zijn noten, met hun vezels en goede onverzadigde vetten, zeker een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Maar deze vetten zorgen er ook voor dat noten calorierijk zijn. Een klein handje noten kan al snel zo'n 250 kcal bevatten, vergelijkbaar met een Mars. De portiegrootte is dus enorm belangrijk bij het eten van noten.

Dagelijks noten eten is aan te raden

Ondanks het hoge caloriegehalte, is het eten van noten nog steeds gezond en wordt het aanbevolen. De onverzadigde vetten en vezels in noten zijn essentieel voor een gezond voedingspatroon en het is dus zeker aan te raden om dagelijks wat nootjes te eten. Maar wees voorzichtig met de hoeveelheid noten die je consumeert. Te veel noten kunnen je calorie-inname snel doen oplopen tot het niveau van ongezonde snacks.

Gezonde portie noten varieert per persoon

De hoeveelheid noten die je zou moeten eten, hangt af van je individuele voedingspatroon. Als je bijvoorbeeld veel ander voedsel met een hoog vetgehalte of caloriegehalte eet, wil je misschien minder noten eten. Het is belangrijk om een balans te vinden in je dieet die bij jou past en je helpt om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Er zijn veel verschillende soorten noten en elke soort heeft een unieke voedingsprofiel. Volgens voedingsdeskundige Bot zou je moeten proberen om te variëren met de noten die je eet, zodat je van alles wat meepakt. Ze raadt aan om voor de ongebrande, ongezouten variant te gaan, omdat deze het minst bewerkt zijn en daarom waarschijnlijk de meeste gezondheidsvoordelen bieden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.