De wereld van afslankmiddelen: Ozempic en Wegovy nader bekeken

LLara 13 februari 2024 12:31

In de afgelopen jaren zijn afslankmiddelen Ozempic en Wegovy razend populair geworden. Maar wat zijn deze middelen precies, hoe werken ze en wat is het verschil tussen de twee? We duiken dieper in het onderwerp.

Hoe Ozempic gewichtsverlies bevordert

Het medicijn Ozempic werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2, een aandoening waarbij het lichaam ongevoelig wordt voor insuline. De werkzame stof in Ozempic, semaglutide, heeft echter een verrassend gunstige bijwerking: het veroorzaakt gewichtsverlies. Semaglutide verlaagt niet alleen de bloedsuikerspiegel, maar bootst ook een darmhormoon na dat signalen naar de hersenen stuurt, waardoor je een verzadigd gevoel krijgt en de maag langzamer wordt geleegd. Dit vermindert het hongergevoel, wat gunstig is voor mensen met obesitas. Dankzij één wekelijkse injectie kunnen mensen gemiddeld 5 tot 10 procent van hun gewicht verliezen.

De introductie van Wegovy

Omdat Ozempic zo effectief bleek in het bevorderen van gewichtsverlies, werd het niet alleen gebruikt door mensen met diabetes, maar ook door mensen zonder diabetes. Dit leidde tot een tekort aan het medicijn, wat problematisch was voor diabetespatiënten die het medicijn nodig hadden. Dit stimuleerde de Deense farmaceut Novo Nordisk, de producent van Ozempic, om een variant van het medicijn te ontwikkelen: Wegovy. Dit middel, dat dezelfde werkzame stof heeft als Ozempic, wordt alleen voorgeschreven aan mensen met overgewicht. De farmaceut hoopt op deze manier de tekorten aan het medicijn tegen 2026 te kunnen verminderen.

Hoewel zowel Ozempic als Wegovy de werkzame stof semaglutide bevatten, is er een belangrijk verschil tussen de twee: de dosis van de werkzame stof is hoger in Wegovy. Dit betekent dat Wegovy een krachtiger effect kan hebben op het bevorderen van gewichtsverlies. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat zowel Ozempic als Wegovy medicijnen zijn en dat ze alleen moeten worden gebruikt onder toezicht van een arts.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.