De worsteling met studeren: Kim's verhaal over onderwijsuitval

LLara 3 juni 2024 07:01

Studeren kan een uitdaging zijn, zeker voor jongeren die worstelen met persoonlijke problemen. In dit artikel delen we het verhaal van Kim, die haar studie moest stopzetten vanwege pesten, faalangst en PTSS.

De uitdagingen van studeren

Studeren kan een zware last zijn, met eisen van projecten, toetsen en het onderhouden van een sociaal leven. Voor sommigen is dit makkelijker dan voor anderen, maar de vraag blijft: hebben we in onze maatschappij genoeg oog voor degenen die worstelen? Kim vond het moeilijk om haar weg te vinden in het onderwijssysteem en moest uiteindelijk stoppen met haar studie om verschillende redenen, waaronder fysieke problemen.

Voordat Kim in het middelbaar beroepsonderwijs stapte, was haar schoolcarrière al behoorlijk chaotisch. Ze verhuisde veel, waardoor ze op allerlei verschillende scholen zat en vaak midden in bepaalde studieonderwerpen viel. Daarnaast ontwikkelde ze PTSS als gevolg van diverse traumatische ervaringen, wat haar schoolervaring nog moeilijker maakte.

Pesten op school

Pesten en bedreigingen maakten een groot deel uit van Kim's schoolervaring. Ze ontving bedreigingen via WhatsApp en voelde zich niet veilig op school. Ondanks haar meldingen aan de school, voelde Kim dat er onvoldoende werd gedaan om haar situatie te verbeteren en haar te beschermen.

Gezondheidsproblemen en studiekeuze

Kim probeerde zich aan te passen en een nieuwe studierichting te volgen, maar haar persoonlijke en fysieke problemen bleven haar hinderen. Ze begon met een opleiding bedrijfsadministratie, maar ondanks steun van de vertrouwenspersoon en haar mentor, bleek de opleiding op fulltime basis niet haalbaar. Uiteindelijk dwongen haar gezondheidsproblemen, gerelateerd aan haar PTSS en faalangst, haar om de opleiding te stoppen.

Kim miste bepaalde vormen van ondersteuning in het onderwijssysteem. Ze zou graag een 'overstapschool' zien waar studenten hun talenten kunnen ontwikkelen en leren wat bij hen past. Daarnaast pleit ze voor proactieve begeleiding van docenten voor studenten die problemen ervaren. Het aanpakken van obstakels en het maken van plannen kan problemen op een passende manier aanpakken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.