De zoektocht naar eeuwige jeugd: een miljonair hackt zijn lichaam met onderzoek en biotechnologie

LLara 23 september 2023 11:57

De 45-jarige miljonair Bryan Johnson is vastbesloten om zijn biologische ouderdom te vertragen door zijn lichaam te 'hacken'. Hij volgt een strikte routine, slikt talloze supplementen en laat zich zelfs injecteren met het bloed van zijn tienerzoon. Zijn extreme methoden, gebaseerd op recent onderzoek, roepen vragen op over de mogelijkheden en ethiek van het streven naar eeuwige jeugd.

Het streven van een miljonair om jonger te worden

Bryan Johnson, oprichter van het online betalingsplatform Braintree en nu miljonair, is geobsedeerd door het idee om zijn lichaam te 'hacken' om zijn biologische leeftijd te verlagen. Hij start zijn dag om 5.30 uur met het slikken van 112 supplementpillen en volgt een strikt dieet en oefenregime. Bryan baseert al zijn acties op een algoritme dat voortdurend zijn gezondheid monitort en hem vertelt wat hij moet doen. Johnson's team van artsen en onderzoekers heeft gemeten dat zijn biologische leeftijd al met tweeënhalf jaar is verlaagd sinds hij deze levensstijl heeft aangenomen.

Het fenomeen van biohacking, variërend van voedingssupplementen tot geavanceerde medische procedures, is de afgelopen jaren een rage geworden in de zoektocht naar eeuwige jeugd. Hoewel veel onderzoekers sceptisch zijn, is het doel - het verjongen van het lichaam - volgens hen mogelijk. Bryan Johnson, die deelneemt aan deze beweging, ziet zichzelf als een pionier van de wetenschap en houdt vast aan methoden die wetenschappelijk zijn onderbouwd.

In de wereld van het biohacking wordt de biologische leeftijd van een persoon vaak bepaald door het analyseren van de moleculen op hun chromosomen. Deze methode, ontwikkeld door de Duits-Amerikaanse geneticus Steve Horvath, bekijkt de verdeling van methyl- en acetylgroepen op de chromosomen, die veranderen als cellen verouderen. Deze 'epigenetische leeftijd' kan aanzienlijk verschillen van de werkelijke leeftijd van een persoon, en volgens Horvath, kan het zelfs mogelijk zijn om deze te vertragen of om te keren.

Gezonde levensstijl kan biologische ouderdom verlagen

In 2022 publiceerde Steve Horvath een studie waarin hij en zijn team bijna 2000 vrouwen van 71 jaar hadden gevolgd. De resultaten toonden aan dat de vrouwen met gezondere levensstijlen een lagere epigenetische leeftijd hadden dan hun werkelijke leeftijd. Dit suggereert dat een gezonde levensstijl kan helpen om het verouderingsproces op cellulair niveau te vertragen.

Vasten en calorierestrictie in de strijd tegen ouder worden

Bryan Johnson volgt een strikt dieet en vastenregime, gebaseerd op studies die hebben aangetoond dat dergelijke praktijken het leven van proefdieren kunnen verlengen. Hij eet minder calorieën dan hij nodig heeft en vast gedurende bijna 18 uur per dag. Dit regime zou de productie van schadelijke afvalstoffen door de mitochondria in de cellen verminderen, wat leidt tot minder veroudering van de cellen.

Jong bloed als potentieel elixer voor jeugd

Het injecteren van bloed van jonge mensen is een van de meest veelbelovende en controversiële methoden in het veld van biohacking. Bryan Johnson heeft gekozen voor dit experiment en ontvangt bloedtransfusies van zijn eigen tienerzoon. Hoewel er nog geen definitieve doorbraken zijn in onderzoek bij mensen, tonen dierstudies aan dat dit idee potentieel heeft om de gezondheidsproblemen van ouderen te verlichten en het verouderingsproces te vertragen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.