Depressie en kanker: geen verband, zegt UMCG-onderzoek

LLara 7 augustus 2023 23:06

Een recente studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft aangetoond dat er geen verband bestaat tussen depressie en het risico op kanker. Dit kan als een opluchting dienen voor veel patiënten die eerder dachten dat hun diagnose het gevolg was van depressie of angst.

Depressie niet gekoppeld aan kankerrisico

Volgens een recente studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is er geen verband tussen het hebben van een depressie of angststoornis en een verhoogd risico op kanker. Dit komt overeen met de bevindingen uit gegevens van meer dan 300.000 mensen uit Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Canada.

Om tot deze conclusie te komen, analyseerden de Groningse wetenschappers de gezondheidsontwikkeling van meer dan 300.000 mensen uit verschillende landen. Ze ontdekten dat het hebben van depressie of een angststoornis niet leidde tot een hoger risico op bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker, prostaatkanker of dikkedarmkanker.

Roken en overgewicht grotere risicofactoren

Hoewel de studie suggereert dat er mogelijk een iets hoger risico op longkanker is bij mensen met depressie of angst, wordt dit effect grotendeels overschaduwd door andere risicofactoren. Factoren zoals roken, alcoholgebruik en overgewicht blijken een veel grotere impact te hebben op het risico op longkanker.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.