DNA onthult: Onze voorouders kwamen niet uit Nederland

LLara 14 januari 2024 10:31

Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen zijn onze voorouders waarschijnlijk afkomstig uit de Jamna-cultuur in Oekraïne. De onderzoekers baseerden hun conclusies op de grootste dataset van ons genoom tot nu toe en onthulden nieuwe inzichten in de migratiepatronen van de Jamna.

De Jamna: onze invloedrijke voorouders

De Jamna, die ongeveer 5000 jaar geleden uit het huidige Oekraïne emigreerden, hebben een grotere invloed op onze ontwikkeling gehad dan eerder werd gedacht. Deze groep mensen, ook wel de 'stamvaders van Europa' genoemd, zijn onderwerp van studie in recent onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. Het onderzoek is gebaseerd op de grootste dataset van ons genoom tot nu toe en biedt nieuwe inzichten in de migratiepatronen van de Jamna.

Razendsnelle verspreiding van de Jamna

Rond 3000 v.Chr. begonnen de Jamna van oost naar west te migreren, waardoor de culturele en genetische scheidslijn in Europa begon te vervagen. De Jamna, die de eerste nomaden van de wereld waren, leerden tijdens hun migratie het verbouwen van gerst van de lokale bevolking. Ze verspreidden zich zo snel dat ze binnen 50 jaar bijna 900 kilometer aflegden van Bohemen naar het huidige Nederland en noorden van Jutland.

Uit een analyse van de genomen van steentijdmensen uit Denemarken blijkt dat de Deense genen geen sporen bevatten van de oorspronkelijke bevolking. De ontmoeting tussen de oorspronkelijke jager-verzamelaars in Denemarken en de boeren die uit het zuiden kwamen, was verre van vreedzaam. In plaats daarvan suggereert het onderzoek dat de Jamna de oorspronkelijke bevolking binnen één tot twee generaties uitroeiden - een gebeurtenis die doet denken aan een genocide.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.