Door verkeerd gebruik naalden, hiv opgelopen bij cosmetische behandeling in de VS

LLara 30 april 2024 07:01

Een cosmetische behandeling heeft in de Verenigde Staten tot een onverwachte hiv-besmetting geleid. Het gebruik van verkeerd beheerde naalden in een kliniek heeft tot dit incident geleid, waarbij drie vrouwen de ziekte hebben opgelopen.

Hiv-besmetting door cosmetische behandeling

Een zorgwekkend incident heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten waarbij drie vrouwen hiv hebben opgelopen door een cosmetische behandeling. Het bleek dat besmette naalden, die werden gebruikt tijdens de behandeling, de oorzaak waren van de overdracht van de ziekte. Dit is de eerste keer dat zo'n geval is vastgesteld, wat dit incident des te alarmerender maakt.

Onderzoek leidt tot sluiting en veroordeling

Het incident vond plaats in een kliniek in de staat New Mexico. Na de ontdekking van de hiv-besmetting bij een van de patiënten in 2018, werd een onderzoek gestart door het CDC, de Amerikaanse gezondheidsinstantie. Het onderzoek onthulde dat de kliniek materialen hergebruikte die na één keer gebruik weggegooid hadden moeten worden. Uiteindelijk werd de kliniek gesloten en de voormalige eigenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar.

'Vampire-facial' leidt tot hiv-overdracht

De behandeling die de vrouwen ondergingen, is bekend als 'vampire-facial'. Dit is een populaire cosmetische procedure waarbij bloedplaatjesrijk plasma (PRP) in de huid wordt geïnjecteerd. Het doel van deze behandeling is om rimpels en andere huidoneffenheden te verminderen. De behandeling werd echter met besmette naalden uitgevoerd, wat leidde tot de overdracht van hiv.

Hoewel het algemeen bekend is dat hiv overdraagbaar is bij het gebruik van niet-steriele naalden, is dit de eerste keer dat een dergelijke overdracht is vastgesteld tijdens een cosmetische behandeling. Dit benadrukt de noodzaak van strikte hygiënische maatregelen en correct gebruik van materialen in cosmetische klinieken om dergelijke risico's op infectie te vermijden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.