Doorbraak in behandeling van terugkerende prostaatkanker

LLara 19 oktober 2023 15:21

Amerikaanse onderzoekers hebben een veelbelovende, levensverlengende behandeling ontwikkeld voor mannen met terugkerende prostaatkanker. Deze nieuwe therapie biedt patiënten de mogelijkheid om langer te leven zonder dat hun aandoening verergert.

Nieuwe therapie combineert ADT en enzalutamide

De behandelingsmethode voor agressieve prostaatkanker was meestal beperkt tot operaties of bestralingstherapie. Helaas keert de kanker bij ongeveer een derde van deze patiënten binnen tien jaar terug. Nu zien onderzoekers succes met een combinatie van androgeendeprivatietherapie (ADT), die de productie van testosteron vermindert, en enzalutamide, een medicijn dat de effecten van testosteron blokkeert. Deze combinatie blijkt tot nu toe bijzonder effectief in het verlengen van de levensduur van patiënten zonder de ziekte te verergeren.

Combinatietherapie vermindert significant risico's

In een grootschalige studie met meer dan duizend prostaatkankerpatiënten bleek dat de combinatie van ADT en enzalutamide de meest effectieve behandeling was. Deze combinatietherapie verminderde de kans op uitzaaiingen of overlijden met 58 procent in vergelijking met de groep die slechts ADT ontving. Ondanks de sucesvolle resultaten, blijkt dat veel patiënten de voorkeur geven aan een behandeling met alleen enzalutamide vanwege de mindere bijwerkingen.

Hoewel de nieuwe therapie veelbelovend is, moet ze nog worden goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) voordat ze op grotere schaal kan worden getest. Als de FDA de behandeling met enzalutamide goedkeurt, kunnen grote-scale testen worden uitgevoerd, waardoor mogelijk minder mensen met terugkerende prostaatkanker overlijden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.