Doorbraak in de strijd tegen malaria: Massale vaccinatiecampagne in Afrika

LLara 29 januari 2024 07:47

Een historische stap in de strijd tegen malaria. Een grootschalige vaccinatiecampagne is van start gegaan in Kameroen, met het doel om de verspreiding van deze dodelijke ziekte een halt toe te roepen. Is dit het begin van het einde voor een van de dodelijkste ziekten ter wereld?

Historische stap in malaria bestrijding

Deskundigen en betrokkenen zijn het erover eens: de malaria-vaccinatiecampagne in Kameroen is niet minder dan historisch. 'Een grote stap voorwaarts', zeggen velen. Teun Bousema, hoogleraar epidemiologie van tropische infectieziekten aan het Radboudumc, zegt dat deze campagne veel levens zal redden. Het is een belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen een van de dodelijkste ziekten ter wereld.

Grootschalige uitrol vaccinatiecampagne

De ontwikkeling van het malaria-vaccin was een proces van 40 jaar, voornamelijk vanwege de verschillende verschijningsvormen van de ziekte. Maar na succesvolle pilots in Malawi, Kenia en Ghana is het tijd voor de volgende stap: de grootschalige uitrol. Kameroen heeft de eer het startschot te geven, maar in de komende maanden zullen nog negentien andere Afrikaanse landen volgen.

Gebrek aan informatie leidt tot lage opkomst

Ondanks het grote belang van het vaccin en de vele levens die er potentieel mee gered kunnen worden, blijven de Kameroeners weg. Beelden van Reuters tonen gezondheidsmedewerkers die niets te doen hebben en slechts een handjevol moeders met kinderen die komen opdagen. Volgens Afrika-correspondent Sophie van Leeuwen is er sprake geweest van een gebrekkige informatiecampagne, wat de lage opkomst kan verklaren.

Het is niet alleen de huidige vaccinatiecampagne die hoop geeft in de strijd tegen malaria. Er is een tweede malariavaccin in aantocht, ontwikkeld door de Universiteit van Oxford. Dit R21-vaccin heeft onlangs goedkeuring gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en zal naar verwachting in juni op de markt komen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar het wachten is nog op een grondige vergelijking tussen de twee vaccins.

De impact van malaria gaat verder dan het immense menselijk leed; de ziekte zorgt ook voor een enorme economische last. Malaria kost het Afrikaanse continent naar schatting jaarlijks bijna 28 miljard euro. Deze kosten omvatten ziekenhuis- en medicijnkosten, kosten door werkverzuim van ouders en de economische gevolgen van ernstige blijvende schade die malaria kan veroorzaken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.