Doorbraak in strijd tegen RS-virus: Nieuw vaccin van Pfizer krijgt groen licht

LLara 21 juli 2023 23:12

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een nieuw vaccin tegen het RS-virus goedgekeurd. De vaccinatie, geproduceerd door Pfizer, belooft zwangere vrouwen te beschermen en hun baby's na de geboorte zes maanden immuniteit te bieden. Dit markeert een belangrijke stap in de strijd tegen het RS-virus dat jaarlijks duizenden kinderen in het ziekenhuis doet belanden.

Nieuw RS-virus vaccin goedgekeurd

Een belangrijke stap in de strijd tegen het RS-virus is gezet met de goedkeuring van het Abrysvo-vaccin door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het vaccin, dat geproduceerd is door Pfizer, is bedoeld voor zwangere vrouwen. Na vaccinatie zijn hun baby's na de geboorte zes maanden lang beschermd tegen het virus. Dit is een grote doorbraak aangezien er jaarlijks duizenden kinderen in het ziekenhuis belanden vanwege het RS-virus.

Invloed van RS-virus op kindergezondheid

Het RS-virus is een ernstig gezondheidsprobleem. Jaarlijks belanden er in Nederland duizenden kinderen in het ziekenhuis door dit virus, met 150 tot 200 baby's die op de intensive care terechtkomen. Wereldwijd is de situatie nog schrijnender, met naar schatting 100.000 tot 200.000 kinderen die jaarlijks aan het virus overlijden. De goedkeuring van dit nieuwe vaccin kan een aanzienlijke impact hebben op deze cijfers.

Unieke werking van het Abrysvo-vaccin

De werking van het nieuwe Abrysvo-vaccin is uniek. Het vaccin wordt toegediend aan zwangere vrouwen. De antistoffen die door de moeder worden aangemaakt na vaccinatie, worden via de placenta aan de baby doorgegeven. Dit zorgt ervoor dat de baby na de geboorte beschermd is tegen het RS-virus.

Er is al een ander RS-virus vaccin goedgekeurd waarbij pasgeboren baby's worden ingeënt. Dit vaccin beschermt de baby's zes maanden tegen ernstige infectie. De keuze tussen de twee vaccins zal waarschijnlijk gebaseerd zijn op verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid en de specifieke gezondheidssituatie van de moeder en het kind.

Veiligheid van RS-virus vaccins

Volgens kinderarts en infectioloog Louis Bont van het UMC Utrecht, zijn beide vaccins zeer veilig en zijn er geen ernstige bijwerkingen bekend. Bijwerkingen zoals roodheid op de plek van de injectie zijn mogelijk, maar zowel bij het zwangerenvaccin als bij het babyvaccin is er sprake van een veilige immunisatie.

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft de rechten van het vaccin gekocht met het plan om het te produceren voor en in ontwikkelingslanden. Dit initiatief wordt enthousiast ontvangen, met name vanwege het potentieel om de sterfte door het RS-virus in deze landen aanzienlijk te verminderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.