Dramatische stijging van darmkanker bij jongeren: wat zijn de oorzaken?

LLara 30 maart 2024 07:00

Het aantal gevallen van darmkanker bij mensen onder de 50 jaar neemt zorgwekkend toe, zowel in Nederland als wereldwijd. Maar wat zijn de oorzaken van deze stijging?

Toename van darmkanker bij jongeren

Over de hele wereld, ook in Nederland, is er een alarmerende trend gaande - het aantal jongeren met darmkanker neemt toe. Deze stijging is al sinds de jaren '90 zichtbaar. Volgens internist-oncoloog Karen Bolhuis zien we een jaarlijkse stijging van ongeveer twee procent in darmkanker diagnoses onder de 50 jaar.

Hoewel erfelijkheid een belangrijke rol kan spelen bij het ontwikkelen van darmkanker op jonge leeftijd, heeft dit niet noemenswaardig veranderd in de afgelopen jaren. Daarom kan erfelijkheid niet de enige oorzaak zijn van de recente stijging in darmkanker bij jongeren, volgens Bolhuis.

Leefstijl als mogelijke oorzaak

Bolhuis benadrukt dat leefstijl en leefomstandigheden belangrijk zijn in het onderzoek naar de oorzaken van de stijging in darmkanker bij jongeren. Factoren zoals veel rood vlees en bewerkt voedsel eten, alcoholconsumptie, roken, weinig fruit en groente in het dieet, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging worden allemaal in verband gebracht met de stijging.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.