Dreiging van een recordaantal dengue-infecties door klimaatverandering

LLara 21 juli 2023 20:27

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een potentieel recordaantal dengue- of knokkelkoortsbesmettingen dit jaar, mede aangedreven door klimaatverandering. Het opwarmen van de aarde creëert gunstige omstandigheden voor de muggen die de ziekte verspreiden, wat een wereldwijde bedreiging vormt.

Wereldwijde stijging van dengue-gevallen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan het aantal gevallen van dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, dit jaar wereldwijd een recordhoogte bereiken. Dit zou deels het gevolg zijn van klimaatverandering. De opwarming van de aarde creëert een gunstige omgeving voor de muggen die de ziekte verspreiden, wat zorgt voor een toename van het aantal besmettingen.

Helft van de wereldbevolking loopt risico

Een specialist van de WHO stelt dat momenteel ongeveer de helft van de wereldbevolking risico loopt knokkelkoorts te krijgen. Dit onderstreept de ernst van de situatie en illustreert de wijdverspreide aard van de bedreiging die deze ziekte vormt.

Peruaanse gezondheidsautoriteiten melden dat de recente dengue-uitbraak in het land ook verergerd wordt door El Niño, een weersfenomeen dat zorgt voor de opwarming van zeewater. Deze opwarming zou leiden tot een toename in het aantal dengue-muggen, wat op zijn beurt zorgt voor meer knokkelkoortsslachtoffers.

Tijgermug gespot in Nederland

Begin deze maand is in Weert de tijgermug weer gesignaleerd op een bedrijventerrein. Hoewel deze mug van nature niet in Nederland voorkomt, wordt deze de laatste jaren toch sporadisch waargenomen. Dit verhoogt het risico op dengue- besmettingen in Nederland.

Sinds april 2023 is er in Nederland een denguevaccin beschikbaar dat reizigers kan beschermen tegen de ziekte. Voorheen was de enige bescherming tegen de ziekte het dragen van bedekkende kleding en het gebruik van muggenwerende middelen. Dit vaccin biedt een extra laag bescherming voor degenen die naar gebieden reizen waar dengue voorkomt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.