Dronken zonder een druppel alcohol: het bestaat, zegt onderzoek

LLara 5 juni 2024 07:01

Een 50-jarige vrouw uit Toronto, Canada, meldde zich meerdere malen bij artsen met klachten vergelijkbaar met dronkenschap, ondanks dat ze geen alcohol had gedronken. Na onderzoek werd geconcludeerd dat ze lijdt aan het zeldzame 'autobrouwerijsyndroom'.

Vrouw uit Toronto vertoont symptomen van dronkenschap

De vrouw meldde zich meerdere malen bij artsen met klachten die deden denken aan dronkenschap. Ze had symptomen zoals slaap- en dufheid op de vreemdste momenten, een gebrek aan coördinatie in haar spraak en een adem die naar alcohol rook. Artsen gingen er daarom vanuit dat ze gewoon dronken was en wezen alcoholisme als de oorzaak aan.

Ontdekking van het zeldzame 'autobrouwerijsyndroom'

Uit onderzoek bleek dat de vrouw lijdt aan het zeldzame 'autobrouwerijsyndroom'. Deze aandoening wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden fermenterende schimmels in de darmen, die suikers uit koolhydraten omzetten in alcohol. Dit kan leiden tot symptomen van dronkenschap, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen zoals diabetes of leverziekte. Ondanks dat de ziekte al in de jaren 50 werd ontdekt, is er vandaag nog steeds weinig over bekend.

Omdat er zo weinig bekend is over het autobrouwerijsyndroom, is het moeilijk voor artsen om de diagnose te stellen. Om meer bewustzijn te creëren, werd er een artikel geschreven in het Canadian Medical Association Journal, gebaseerd op de ervaringen van de vrouw. Het autobrouwerijsyndroom brengt namelijk substantiële sociale, juridische en medische consequenties met zich mee voor de patiënten en hun naasten. Het is daarom belangrijk dat de ziekte snel wordt gediagnosticeerd en behandeld.

Medicatie als mogelijke oorzaak van autobrouwerijsyndroom

Bij de vrouw uit Canada lijkt het autobrouwerijsyndroom veroorzaakt te zijn door maagzuurremmers en herhaalde antibioticakuren voor blaasontsteking. Deze medicatie bracht haar darmflora in de war, waardoor de schimmels de kans kregen om voldoende alcohol te produceren om haar op willekeurige momenten dronken te laten voelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.