E-sigaretten: Onschuldig alternatief of verborgen gezondheidsrisico?

LLara 9 september 2023 14:46

E-sigaretten worden vaak gezien als een minder schadelijk alternatief voor traditionele sigaretten. Maar zijn ze echt zo onschuldig? We gaan dieper in op de mogelijke risico's en de impact op de gezondheid van de dampen van e-sigaretten.

Chemicaliën in e-sigaretten

Het is een feit dat e-sigaretten geen kankerverwekkende verbrandingsproducten produceren zoals traditionele sigaretten dat doen. Maar dat betekent niet dat ze volledig veilig zijn. De vloeistof in e-sigaretten bevat verschillende chemicaliën, waaronder nicotine, oplosmiddelen en additieven. Hoewel deze dampen minder schadelijk zijn dan tabaksrook, zijn ze niet zo onschadelijk als bijvoorbeeld de dampen in een sauna.

Schadelijke aerosolen bij verhitting

Niet alle stoffen die bij het dampen van een e-sigaret vrijkomen, zijn onschadelijk. Tijdens het verhittingsproces kunnen sommige chemicaliën namelijk worden omgezet in schadelijke aerosolen. Denk aan formaldehyde, acetaldehyde en acroleïne. Deze stoffen kunnen het longweefsel irriteren en beschadigen, wat op de lange termijn tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Onze luchtwegen bevatten kleine trilhaartjes, cilia genaamd, die essentieel zijn voor het verwijderen van schadelijke deeltjes en microben. Onderzoek toont aan dat de nicotinedampen uit e-sigaretten het vermogen van deze trilharen kunnen verzwakken. Dit leidt tot een verminderde capaciteit om schadelijke deeltjes en microben uit de luchtwegen te verwijderen, wat het risico op infecties kan verhogen.

Ontstekingsniveaus in de longen bij e-sigarettengebruikers

Het lijkt misschien een beter alternatief dan traditionele sigaretten, maar e-sigaretten zijn niet zonder gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers van e-sigaretten hogere ontstekingsniveaus in hun longen hebben dan zowel niet-rokers als traditionele sigarettenrokers. Dit zou kunnen wijzen op een verhoogd risico op longaandoeningen bij het gebruik van e-sigaretten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.