Een derde van de kankergevallen gelinkt aan ongezonde leefgewoonten

LLara 24 november 2023 14:32

Nieuw onderzoek suggereert dat ongezonde leefgewoonten en -omgevingen verantwoordelijk zijn voor een derde van alle kankergevallen in Nederland. Roken, ongezond eten en onvoldoende zonnebescherming zijn enkele van de grootste boosdoeners.

Roken blijft de grootste boosdoener

Roken blijft de grootste risicofactor voor kanker in Nederland, wat resulteert in een verbazingwekkend aantal van naar schatting 19.095 kankergevallen per jaar. Dit onderstreept het belang van voortdurend rookontmoedigingsbeleid en voorlichting over de gevaren van roken.

Het negeren van de gevaren van de zon heeft ernstige gevolgen, met naar schatting 6.374 diagnoses per jaar als gevolg van onvoldoende bescherming tegen de zon. Dit benadrukt de noodzaak voor betere bewustwording over het belang van zonnebescherming.

Ongezond eten draagt bij aan kankergevallen

Een slecht dieet is een andere grote bijdrager aan de kankerstatistieken, met naar schatting 6.452 gevallen per jaar als gevolg van ongezonde eetgewoonten zoals te weinig groenten, fruit en voedingsvezels en te veel bewerkt vlees. Het belang van gezonde voeding voor het voorkomen van kanker kan niet worden onderschat.

Fijnstof in onze leefomgeving draagt bij aan kankergevallen, met naar schatting 2.548 diagnoses per jaar. Dit onderstreept het belang van schonere leefomgevingen en het verminderen van luchtvervuiling.

KWF roept op tot preventieve maatregelen

Het KWF benadrukt de noodzaak van preventieve maatregelen om de risicofactoren voor kanker te verminderen. Dit houdt in dat mensen minder gaan roken en gezonder eten. Preventie is een sleutelcomponent in de strijd tegen kanker en het is belangrijk dat gezondheidsbeleid en -advertenties deze boodschap overbrengen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.