
Een recent wereldwijd onderzoek onthult de ernstige gevolgen van personeelstekorten in de zorg: een derde van de verpleegkundigen heeft patiënten zien overlijden door gebrek aan personeel. Ook blijkt dat meer dan de helft van hen regelmatig overweegt te stoppen met hun baan vanwege de toestand van de gezondheidszorgsystemen in hun land.
Overlijdens door personeelstekorten
In een recent wereldwijd onderzoek, uitgevoerd door Public Services International (PSI), een mondiale vakbondsfederatie die 30 miljoen werknemers in voornamelijk de zorg- en dienstensector vertegenwoordigt, bleek dat een derde van de verpleegkundigen patiënten heeft zien overlijden door gebrek aan personeel. Deze onthutsende bevinding onderstreept de ernstige gevolgen van de personeelstekorten in de gezondheidssector wereldwijd.
Het onderzoek toonde ook aan dat meer dan de helft van de zorgverleners regelmatig denkt aan stoppen met hun baan. Dit komt door hun groeiende bezorgdheid over de staat van het gezondheidssysteem in hun land. Velen voelen zich ondergewaardeerd en overwerkt, en dit heeft geleid tot een aanzienlijk verloop binnen de sector.
Tijdens het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie hadden ziekenhuizen moeite om de zorgvraag bij te benen. Zorgpersoneel maakte extreem lange werkdagen en werden geconfronteerd met ontoereikende loon- en werkomstandigheden. Dit heeft geleid tot een nog verder toenemend tekort aan zorgpersoneel in veel landen, aangezien velen besluiten hun baan op te zeggen.
Onnodig patiëntenleed door personeelstekorten
Het onderzoek toonde ook aan dat meer dan twee derde van de zorgverleners patiënten onnodig heeft zien lijden als gevolg van personeelstekorten. Dit is een trieste realiteit in de gezondheidssector waarbij patiënten niet de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben vanwege een gebrek aan handen aan het bed.
Onderfinanciering en privatisering in de zorg
Daniel Bertossa, de adjunct-algemeen secretaris van PSI, wijst erop dat hoewel de COVID-19-pandemie de tekorten aan zorgpersoneel heeft blootgelegd, het probleem dieper ligt. Jaren van onderfinanciering en grootschalige privatisering hebben ervoor gezorgd dat het werken in de zorgsector steeds moeilijker is geworden.