Een nieuwe pandemie is onvermijdelijk: Hoe bereiden we ons voor?

LLara 2 maart 2024 07:01

De dreiging van een nieuwe pandemie is reëel, en volgens experts moeten we ons beter voorbereiden dan we deden bij het uitbreken van het coronavirus. Met de constante verandering en ontwikkeling van virussen en bacteriën lijkt een nieuwe pandemie slechts een kwestie van tijd.

De dreiging van een nieuwe pandemie

Volgens Jean-Luc Murk, een gerenommeerde arts-microbioloog, is het zeer waarschijnlijk dat een nieuwe pandemie op ons afkomt. Hij benadrukt dat de natuur constant verandert, met virussen en bacteriën die zich voortdurend ontwikkelen en overspringen van de ene soort naar de andere. Ondanks dat hij geen specifieke tijdlijn kan geven, is het volgens hem een kwestie van 'wanneer' en niet 'of'.

Voorbereiding op de volgende pandemie

Epidemioloog Alma Tostmann is het eens met Murk en uit zorgen over onze voorbereiding op de volgende pandemie. Ze stelt dat mensen vaak kijken naar de laatste pandemie om zich voor te bereiden op de volgende, een strategie die naar haar mening niet effectief is. In plaats daarvan moeten we ons voorbereiden op wat er nog komt, hoewel dit lastig kan zijn gezien het onvoorspelbare karakter van pandemieën.

Hoewel er algemene principes zijn die ons kunnen helpen ons beter voor te bereiden op een nieuwe pandemie, erkennen experts dat de uitdaging aanzienlijk is. We weten immers niet exact waar we ons op voorbereiden. Desondanks is een betere voorbereiding dan tijdens de Covid-pandemie noodzakelijk om de impact van toekomstige pandemieën op onze samenleving te minimaliseren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.