Eenvoudige bloedtest spoor zwangerschapsvergiftiging op: Een grote stap voorwaarts

LLara 29 augustus 2023 14:03

Belgische onderzoekers hebben een nieuwe, eenvoudige bloedtest ontwikkeld om het risico op zwangerschapsvergiftiging te identificeren. Deze doorbraak zou het mogelijk kunnen maken om risicozwangerschappen te behandelen voordat de symptomen zich ontwikkelen, waardoor ernstige complicaties voor zowel de moeder als de baby verminderd kunnen worden.

Doorbraak in de opsporing van zwangerschapsvergiftiging

Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven hebben een belangrijke doorbraak gerealiseerd in de strijd tegen zwangerschapsvergiftiging. Door het gebruik van een eenvoudige bloedtest, kunnen zij nu vrouwen identificeren die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van deze potentieel levensbedreigende aandoening. Door risicovolle zwangerschappen in een vroeg stadium te identificeren, kunnen preventieve maatregelen worden genomen voordat de symptomen zich manifesteren.

Hoe de nieuwe bloedtest werkt

De nieuwe bloedtest identificeert zwangerschapsvergiftiging door het dna van de placenta te analyseren. Dit wordt afgenomen rond de twaalfde week van de zwangerschap, een moment waarop vrouwen vaak al bloed laten afnemen voor de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). De onderzoekers merkten een verschil op in de structuur van het dna bij vrouwen die zwangerschapsvergiftiging ontwikkelden en vrouwen die dit niet deden, hoewel het precieze mechanisme dat dit veroorzaakt nog niet bekend is.

Preventieve behandeling voor risicopatiënten

Wanneer een vrouw als risicopatiënt wordt geïdentificeerd, bestaat de behandeling uit het preventief innemen van medicijnen, zoals aspirine. Dit kan helpen om de ontwikkeling van zwangerschapsvergiftiging uit te stellen, waardoor het risico op vroeggeboorte en bijbehorende complicaties kan worden verminderd. Hoewel de onderzoekers opmerken dat het niet wenselijk is om alle zwangere vrouwen preventief aspirine te laten innemen, kan het een belangrijke rol spelen voor degenen die een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging hebben.

Zwangerschapsvergiftiging is een ernstige aandoening waarbij zwangere vrouwen een hoge bloeddruk krijgen en eiwit via hun urine verliezen. Het kan leiden tot orgaanschade en in zeldzame gevallen kan zowel de moeder als het kind eraan overlijden. De exacte oorzaak van zwangerschapsvergiftiging is nog niet bekend, wat het moeilijk maakt om te voorspellen wie risico loopt op de aandoening.

Nieuwe test overtreft bestaande screeningsmethoden

De nieuwe bloedtest voor zwangerschapsvergiftiging wordt gezien als een belangrijke vooruitgang in vergelijking met bestaande screeningsmethoden. Volgens de onderzoekers van de KU Leuven zijn andere screenings minder betrouwbaar of complexer. Hoogleraar Bernard Thienpont benadrukt dat hun methode gevoeliger is en dat ze meer vrouwen met zwangerschapsvergiftiging correct konden identificeren.

De onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven zijn optimistisch over de toekomst van hun nieuwe bloedtest. Zij geloven dat het mogelijk zou kunnen zijn om de test gelijktijdig uit te voeren met de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). Dit zou het proces voor zwangere vrouwen nog eenvoudiger maken door de noodzaak van meerdere afzonderlijke tests te elimineren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.