Ein-de-lijk: een middel tegen de kater en alcohol gerelateerde schade

LLara 18 mei 2024 07:01

Onderzoekers van ETH Zürich hebben een eiwitgel ontwikkeld die alcohol afbreekt voordat het de lever bereikt, waardoor de schadelijke effecten van alcohol, inclusief een kater, kunnen worden verminderd. Deze uitvinding kan een doorbraak betekenen in de wereld van gezondheid en welzijn.

Innovatieve eiwitgel te hulp tegen alcohol

Een wijntje op zijn tijd kan een aangename ervaring zijn, maar het wordt al snel een probleem als je te veel drinkt. De negatieve effecten van alcohol, zoals de onvermijdelijke kater, zijn iets waar we allemaal bekend mee zijn. Onderzoekers van ETH Zürich hebben nu echter een eiwitgel ontwikkeld die alcohol omzet in azijnzuur voordat het de lever bereikt. Dit vermindert niet alleen de kater, maar kan ook de andere schadelijke effecten van alcohol verminderen.

Gevolgen van alcohol op onze gezondheid

Het is algemeen bekend dat alcoholconsumptie kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op verschillende soorten kanker, waaronder lever-, borst- en darmkanker. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven jaarlijks ongeveer 3 miljoen mensen aan de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Dit nieuwe middel tegen alcohol kan dit risico helpen verlagen.

Hoe de eiwitgel alcohol verwerkt

Normaal gesproken wordt alcohol in de lever afgebroken, waar het eerst wordt omgezet in acetaldehyde - een giftige stof die verantwoordelijk is voor veel van de schade die alcohol veroorzaakt - en daarna in azijnzuur. De gel daarentegen breekt de alcohol al af in het spijsverteringskanaal, waardoor acetaldehyde helemaal niet wordt geproduceerd. Dit helpt om veel van de schadelijke effecten van alcohol te voorkomen.

Het gebruik van de gel tijdens het drinken

Het idee is dat je een pil met de gel inneemt voor of tijdens het drinken van alcohol. Dit voorkomt dat het alcoholgehalte in je bloed stijgt. Het mooie is dus dat alcohol dan een stuk minder ongezond is en je misschien zelfs nog gewoon in de auto kunt stappen na een avondje doorzakken. Echter, de gel werkt niet meer als de alcohol eenmaal in het bloed zit.

De gel is gemaakt van een aantal ingrediënten, waaronder ijzeratomen, die als voornaamste katalysator dienen om alcohol om te zetten in azijnzuur. De onderzoekers 'dompelden' de fibrillen in een 'ijzerbad', waardoor ze konden reageren met de alcohol en deze konden omzetten in azijnzuur. Er is ook een klein beetje waterstofperoxide nodig om de reactie in de darmen te activeren, wat wordt geproduceerd door een reactie tussen glucose en goudnanodeeltjes.

De nieuwe gel is getest op muizen, zowel na eenmalige dosering als na tien dagen van frequente dosering. De resultaten waren indrukwekkend: bij muizen die een eenmalige dosis alcohol kregen, werd het alcoholgehalte in het bloed na een half uur al met 40 procent verminderd. Bij de muizen die tien dagen alcohol kregen, was het effect nog groter, met minder leverschade, betere bloedwaarden en minder gewichtsverlies.

De toekomst van de gel: patent en verder onderzoek

Hoewel er nog verdere tests op mensen nodig zijn, hebben de onderzoekers al aangetoond dat de gel eetbaar is en een patent aangevraagd voor hun uitvinding. Het is nog onduidelijk wanneer de gel beschikbaar zal zijn in de winkel, maar deze ontwikkeling kan een grote stap voorwaarts zijn in de gezondheidszorg.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.