Elke dag olijfolie: Een simpele stap tegen dementie

LLara 26 juli 2023 23:07

Volgens recent onderzoek van Harvard kan dagelijks olijfolie consumeren de kans op dementie aanzienlijk verkleinen. Het vervangen van margarine of mayonaise door olijfolie kan bovendien de gezondheid van je hersenen verbeteren.

Olijfolie: Een bondgenoot tegen dementie

Het dagelijks eten van een portie olijfolie kan een krachtige manier zijn om de kans op dementie te verkleinen en tegelijkertijd de werking van je hersenen te verbeteren. Dit effect wordt nog sterker als je besluit margarine of mayonaise te vervangen door olijfolie. Het zijn niet zomaar bevindingen, maar het resultaat van een grondige studie door prestigieuze Harvard-onderzoekers. Met het aantal mensen dat leidt aan dementie dat in de komende decennia explosief zal toenemen, biedt deze ontdekking hoop dat gezonde levensstijlfactoren, zoals voeding, kunnen bijdragen aan de preventie of vertraging van de ziekte.

Hartgezonde olie die ook de hersenen beschermt

Olijfolie wordt al lang aangeraden in dieetrichtlijnen vanwege de positieve impact op de hart- en vaatgezondheid. Nu toont deze nieuwe studie van Harvard ook aan dat olijfolie een positief effect heeft op de gezondheid van de hersenen. Door te kiezen voor olijfolie, een natuurlijk product, in plaats van vetten zoals margarine en mayonaise, kan het risico op dementie verminderen. Deze bevinding is bijzonder belangrijk gezien het feit dat dementie momenteel de snelst groeiende doodsoorzaak is in Nederland.

Minder risico op dementie door olijfolie

Deze studie van Harvard is de eerste die de relatie tussen voeding en sterfgevallen door dementie onderzocht. In een onderzoeksperiode van dertig jaar bleek dat degenen die meer dan een halve eetlepel olijfolie per dag consumeerden, 28 procent minder kans hadden om te overlijden aan de ziekte dan degenen die nauwelijks of geen olijfolie gebruikten. Bovendien toonde de studie aan dat het dagelijks vervangen van slechts één theelepel margarine en mayonaise door dezelfde hoeveelheid olijfolie wordt geassocieerd met een 8 tot 14 procent lager risico op overlijden door dementie.

Hoewel het bekend is dat mensen die regelmatig olijfolie gebruiken vaak een gezonder dieet hebben, staat het verband tussen olijfolie en het risico op sterfte door dementie op zichzelf. Dit suggereert dat olijfolie unieke eigenschappen heeft die gunstig zijn voor de gezondheid van de hersenen. Sommige antioxidanten in olijfolie kunnen bijvoorbeeld de bloed-hersenbarrière passeren en een directe invloed op de hersenen hebben. Daarnaast lijkt olijfolie ook een indirect effect te hebben op de hersengezondheid door zijn positieve invloed op hart en vaten.

Het Mediterraan dieet: een recept voor gezondere hersenen

Er is steeds meer bewijs dat een mediterraan dieet, dat rijk is aan olijfolie, de kans op hartziekten en cognitieve achteruitgang kan verminderen. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de invloed van olijfolie op het ontstaan en het verloop van dementie volledig te begrijpen, is het duidelijk dat het vervangen van margarine en mayonaise door olijfolie bijdraagt aan gezondere hersenen.

Hoewel erfelijke vormen van dementie zeldzaam zijn, zijn er verschillende levensstijlfactoren die het risico op dementie kunnen vergroten. Deze omvatten hoge bloeddruk, overgewicht, alcoholgebruik, diabetes, roken, verhoogd cholesterol, ongezonde voeding, gebrek aan beweging en sociale contacten, en weinig mentale uitdagingen. Wereldwijd lijden zo'n 55 miljoen mensen aan dementie, en dit aantal wordt verwacht bijna te verdubbelen tot 78 miljoen in 2030 en 139 miljoen in 2050. Het is dus van cruciaal belang om preventieve maatregelen te nemen, zoals het opnemen van olijfolie in ons dieet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.