
Nieuw onderzoek toont aan dat zelfs een gematigd aantal stappen per dag, zoals 5000, het risico op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas kan verminderen. Diverse experts geven hun inzicht in het belang van beweging en bieden advies voor een gezondere levensstijl.
5000 stappen per dag verminderen het overlijdensrisico
Een recent bevolkingsonderzoek van de Johns Hopkins University en de Medical University in Lodz, Polen, heeft aangetoond dat het zetten van 5000 stappen per dag het risico op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas aanzienlijk kan verminderen. Hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder benadrukt dat 'elke stap telt' en dat het belangrijk is om regelmatig bewegingspauzes in te lassen.
Hoogleraar Erik Scherder geeft aan dat elke stap belangrijk is. Ook kleine hoeveelheden beweging kunnen al gezondheidsvoordelen opleveren. Hoewel 5000 stappen niet het ultieme doel zijn, draagt het bij aan een betere gezondheid. Hij benadrukt het belang van het doorbreken van inactiviteit en stelt dat 'meer beter is'.
Fit zijn: meer dan alleen bewegen
Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie aan het Radboudumc in Nijmegen, benadrukt dat het belangrijk is om een activiteit te kiezen die bij je past. Volgens haar is 'fit zijn' een complex begrip dat ook samenhangt met genetische factoren, eetpatroon, en werkomstandigheden. Ze onderstreept dat onze gezondheid niet alleen bepaald wordt door of we een half uurtje bewegen, maar door de totale invulling van onze dag.
Onderbreek het zitten: het belang van actieve pauzes
Scherder en Hopman benadrukken beiden het belang van regelmatige onderbreking van het zitten. Scherder, ook lid van de Nederlandse Sportraad, dringt er bij de betrokken ministeries op aan om zitten in klaslokalen regelmatig te onderbreken. Hopman voegt eraan toe dat het belangrijk is om beweging te integreren in je hele dag, naast het zetten van minimaal 4000 stappen per dag.
Scherder raadt aan om elke dag een langere tijd, minimaal 30 minuten, ononderbroken te bewegen. Dit heeft gunstige effecten op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het verhoogt de afgifte van geluksbevorderende neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, wat kan helpen om gevoelens van somberheid en depressie te bestrijden.
'Bewegingsarmoede': een groeiend probleem
Scherder stelt dat we in een tijd van 'bewegingsarmoede' leven. Ondanks tal van initiatieven is er in de afgelopen 20 jaar geen verbetering geweest in het aantal mensen dat de Nederlandse bewegingsnorm van 150 minuten per week haalt. Hij vindt dit 'ontzettend triest' en wijst op het risico van ziektes gerelateerd aan een sedentaire levensstijl.