Explosieve stijging van gonorroe onder studenten, ondanks afname schurft

LLara 31 juli 2023 11:42

Artsen zien een sterke toename van gonorroe onder studenten, terwijl het schurftprobleem afneemt. Condooms raken uit de mode, wat voor een opmars van seksueel overdraagbare aandoeningen zorgt. Gelukkig is er ook goed nieuws: er wordt actie ondernomen.

Explosieve toename van gonorroe bij studenten

In Groningen maakt de studentenpopulatie een alarmerende trend door: de toename van gonorroe, een seksueel overdraagbare aandoening. Volgens huisarts Maarten Goedhart en de collega's van Studentarts zien ze dagelijks een 'extreem hoog' aantal patiënten met deze SOA. Hoewel er geen exacte cijfers zijn, is de stijging duidelijk zichtbaar en zorgwekkend.

De ernstige gevolgen van onbehandelde gonorroe

Gonorroe is niet zomaar een onschuldige aandoening. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae en kan leiden tot infecties van geslachtsdelen. De symptomen variëren van een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen tot verminderde vruchtbaarheid indien niet behandeld. Het is dus absoluut noodzakelijk om gonorroe te behandelen, waarbij antibiotica vaak wordt gebruikt.

Afname van condoomgebruik bij studenten

Huisarts Goedhart merkt op dat condooms uit de mode raken onder studenten. Dit kan verklaren waarom er een opmars van seksueel overdraagbare aandoeningen is. Om deze reden is er een campagne gestart om studenten te wijzen op de gevaren van soa's en het belang van condooms als effectieve bescherming. Met de beperkte budgetten van studenten zijn condooms immers het beste voorbehoedsmiddel.

Om de stijging van SOA's onder studenten tegen te gaan, heeft de huisartsenpraktijk van Goedhart een campagne gelanceerd. Het doel is om studenten te informeren over de risico's van onbeschermde seks en het cruciale belang van condoomgebruik. Als onderdeel van deze campagne worden er 4000 condooms uitgedeeld onder de studentenpopulatie.

Hoewel gonorroe een ernstig probleem is, is er ook goed nieuws op het gebied van studentengezondheid. Volgens Goedhart is het aantal schurftgevallen onder studenten de laatste maanden afgenomen. Echter, met het nieuwe academische jaar in het vooruitzicht en de bijbehorende sociale interacties, is het onduidelijk of deze afname zal voortzetten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.