Explosieve stijging van kinkhoestbesmettingen in Europa in eerste kwartaal van het jaar

LLara 9 mei 2024 07:01

Kinkhoestbesmettingen in Europa hebben in de eerste drie maanden van dit jaar een recordhoogte bereikt, met meer gevallen vastgesteld dan in heel 2023. Het gaat om de grootste uitbraak sinds het begin van de registraties in 2011.

Recordaantal kinkhoestbesmettingen

De explosieve stijging van kinkhoestbesmettingen in het begin van het jaar is zorgwekkend. Alleen al in de eerste drie maanden van het jaar is het aantal gevallen van kinkhoest opgelopen tot 32.037, wat aanzienlijk hoger is dan het totale aantal van 25.130 gevallen van vorig jaar. Deze aantallen zijn ahistorisch hoog en vertegenwoordigen de grootste uitbraak sinds de eerste registraties in 2011.

Afhankelijk van de bevolkingsgrootte zijn sommige Europese landen zwaarder getroffen dan anderen. Luxemburg bijvoorbeeld, heeft de meeste kinkhoestbesmettingen per miljoen inwoners met een ongelooflijk aantal van 402. Dit wordt gevolgd door Tsjechië met 336 per miljoen, Slovenië met 184 per miljoen en Oostenrijk met 127 per miljoen. Deze cijfers benadrukken de ernst van de huidige situatie.

In ons eigen Nederland, heeft de uitbraak van kinkhoest een piek bereikt in februari met bijna 111 besmettingen per miljoen inwoners. Dit is volgens de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze gegevens onderstrepen de ernst van de situatie in ons eigen land en de noodzaak voor preventieve maatregelen.

Vaccinatie ter preventie van kinkhoest

Hoewel er geen echte behandeling voor kinkhoest is, kunnen vaccinaties helpen de problemen te verminderen en de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het is daarom van cruciaal belang om je te laten vaccineren en om de verspreiding van deze zeer besmettelijke ziekte te voorkomen.

Dodelijke gevallen door kinkhoest

De uitbraak van kinkhoest heeft ook geleid tot sterfgevallen. Sinds begin 2023 zijn er in Europa 19 mensen overleden aan kinkhoest, waarvan 11 kinderen en 8 ouderen. Deze tragische gebeurtenissen benadrukken hoe ernstig deze ziekte kan zijn, vooral voor kinderen en ouderen die het meest kwetsbaar zijn voor ernstige ziekten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.