Explosieve toename van mazelen wereldwijd, volgens WHO

LLara 29 april 2024 07:01

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal gevallen van mazelen het afgelopen jaar wereldwijd bijna verdubbeld. Bijna de helft van deze gevallen zijn geregistreerd in Europa en aangrenzende landen. De organisatie wijt de toename voornamelijk aan Covid-19.

Wereldwijde verdubbeling mazelen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs aangekondigd dat het aantal gevallen van mazelen het afgelopen jaar wereldwijd bijna is verdubbeld. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling aangezien bijna de helft van deze gevallen is geregistreerd in Europa en aangrenzende landen zoals Kirgizië en Azerbeidzjan. Dit suggereert dat de ziekte zich snel verspreidt en niet beperkt is tot slechts enkele regio's.

Stijging van mazelen-uitbraken

De WHO uit haar zorgen over het feit dat het aantal landen dat te maken heeft met een grote of ontwrichtende uitbraak van mazelen in slechts één jaar tijd is gestegen van 17 naar 51. Dit betekent dat de ziekte zich niet alleen verspreidt in gebieden waar het voorheen al aanwezig was, maar ook opduikt in nieuwe regio's wat zeer zorgwekkend is.

Covid-19 als oorzaak van mazelentoename

Volgens de WHO is de belangrijkste verklaring voor de toename van mazelen Covid-19. De pandemie leidde in eerste instantie tot een wereldwijde afname van de verspreiding van mazelen, maar belemmerde tegelijkertijd ook de vaccinatie van kinderen. Nu de covid-maatregelen bijna overal zijn opgeheven, kan de ziekte zich wereldwijd weer gemakkelijk verspreiden.

Nederland is ook niet immuun voor deze ontwikkeling. Door de wereldwijde toename van mazelengevallen loopt het land ook risico. Om deze reden heeft het RIVM deze week aangekondigd een nieuw Outbreak Management Team (OMT) te hebben samengesteld om de ziekte nauwlettend in de gaten te houden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.