Geen verband tussen afslankgeneesmiddelen en zelfmoordgedachten, volgens onderzoek

LLara 5 januari 2024 14:02

Een recent onderzoek ontkracht de vermeende link tussen de afslankgeneesmiddelen Ozempic en Wegovy en zelfmoordgedachten. De studie, die miljoenen Amerikaanse gebruikers betreft, toont aan dat gebruikers van deze medicijnen zelfs minder zelfmoordgedachten hebben dan een controlegroep. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Geen link tussen afslankmedicatie en zelfmoordgedachten

Een recente studie heeft geen verband aangetoond tussen het gebruik van de afslankgeneesmiddelen Ozempic en Wegovy en het hebben van zelfmoordgedachten. Dit onderzoek werd uitgevoerd na meldingen van zelfmoorden, zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging onder gebruikers van deze medicijnen. De studie, gefinancierd door het Amerikaanse National Institutes of Health, gebruikte geanonimiseerde data van 1,8 miljoen Amerikaanse gebruikers van deze medicijnen.

Minder zelfmoordgedachten bij gebruikers

Bovendien toonde het onderzoek aan dat gebruikers van Ozempic en Wegovy daadwerkelijk minder zelfmoordgedachten hebben dan een controlegroep. Deze controlegroep bestond uit personen die een afvalmedicijn met een andere werkzame stof gebruikten. Deze bevindingen zijn ten zeerste belangrijk gezien de toenemende populariteit van deze medicijnen in de afgelopen jaren, met miljoenen gebruikers wereldwijd.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is ook bezig met een onderzoek naar deze medicijnen, gestart na 150 meldingen van zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging onder de gebruikers in IJsland. Hoewel dit onderzoek nog gaande is, heeft een comité van het EMA tot nu toe 'enkele kwesties geïdentificeerd die meer duiding nodig hebben'. Er zijn vragenlijsten gestuurd naar betrokken bedrijven om meer inzicht te krijgen.

Populariteit en effectiviteit van afslankmedicatie

De 'exploderende populariteit' van Ozempic en Wegovy kan worden toegeschreven aan hun effectiviteit. Gemiddeld verliest de meerderheid van de gebruikers van deze medicatie ongeveer 5 procent aan lichaamsgewicht. In feite valt ongeveer 30 procent van de gebruikers maar liefst 10 procent af. Deze medicijnen worden niet alleen gebruikt door mensen met obesitas, maar ook door mensen die geen medisch traject volgen en gewoon willen afvallen.

Ozempic en Wegovy, de medicijnen in kwestie, zijn beide producten van de farmaceutische gigant Novo Nordisk. Dit Deense bedrijf is door deze twee medicijnen in korte tijd een van de waardevolste bedrijven in Europa geworden. Novo Nordisk heeft onlangs aangekondigd dat het een miljard euro gaat investeren in biotechbedrijven die onderzoek doen naar ziekten die te maken hebben met een te hoog gewicht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.