Gemeente Emmen erkennt eindelijk PTSS van oud-brandweerman als beroepsziekte

LLara 27 november 2023 18:03

Na 23 jaar strijd erkent de gemeente Emmen eindelijk de PTSS (posttraumatische stressstoornis) van oud-brandweerman Ruud Lohuis als beroepsziekte. Dit maakt de weg vrij voor een schadevergoeding voor de schade die hij door zijn ziekte heeft opgelopen.

Erkenning voor Lohuis na 23 jaar strijd

Na een langdurige strijd heeft de gemeente Emmen eindelijk de posttraumatische stressstoornis (PTSS) van oud-brandweerman Ruud Lohuis erkend als beroepsziekte. Dit is een grote overwinning voor Lohuis, die vele jaren heeft gevochten voor erkenning en compensatie. Deze erkenning betekent dat Lohuis nu recht heeft op een schadevergoeding voor alle schade die hij door zijn ziekte heeft opgelopen.

Traumatische ervaringen van Lohuis bij de brandweer

Ruud Lohuis was vroeger brandweerman en duiker bij het brandweerkorps in Emmen. Tussen 1982 en 1993 heeft hij zo'n 25 ernstige incidenten meegemaakt. Deze traumatische gebeurtenissen hebben een diepe impact op zijn geestelijke gezondheid gehad. Hij kampte met ernstige slaapproblemen, woede-uitbarstingen, herbelevingen en angsten. Ondanks zijn pogingen om aandacht voor zijn problemen te krijgen, werd hij niet gehoord door zijn leidinggevenden.

In 2014 werd bij Lohuis een heldere diagnose gesteld door een psychiater van GGZ Emmen. Hij leed aan een late PTSS, veroorzaakt door zijn traumatische ervaringen tijdens zijn werk bij de brandweer. Na de diagnose begon Lohuis een behandeltraject en stelde hij de gemeente aansprakelijk voor alle materiële en immateriële schade die hij had geleden als gevolg van zijn ziekte. Ondanks meerdere afwijzingen van de gemeente bleef Lohuis strijdbaar.

Centrale Raad van Beroep stelt Emmen aansprakelijk

In een belangrijke wending in de zaak oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat de gemeente Emmen aansprakelijk is voor de psychische klachten van Lohuis. Het hoogste rechtscollege van ambtenaren stelde dat de gemeente had gefaald in het traject van nazorg voor Lohuis. Hoewel de gemeente Emmen de mogelijkheid had om in beroep te gaan tegen dit oordeel, kozen ze ervoor om dit niet te doen. In plaats daarvan erkenden ze eindelijk de aansprakelijkheid.

Nu de gemeente Emmen de aansprakelijkheid heeft erkend, is de volgende stap in de zaak het bespreken van een schadevergoeding. De advocaat van Lohuis, Ferre van de Nadort, wilde echter niets zeggen over de mogelijke hoogte van het schadebedrag. Hij drukte de hoop uit dat hij en zijn cliënt 'snel en goed' een overeenkomst met de gemeente konden bereiken over de compensatie voor alles wat Lohuis is overkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.