Gen Z versus Babyboomers: Wat is 'oud' volgens deze generaties?

LLara 11 mei 2024 07:01

Wat betekent het om 'oud' te zijn voor verschillende generaties? Uit een recent Brits onderzoek blijkt dat Gen Z, geboren tussen 1997 en 2012, 'oud' associeert met de leeftijd van 50, terwijl babyboomers, geboren tussen 1946 en 1964, zich aanzienlijk jonger voelen dan hun werkelijke leeftijd. Bovendien blijken de babyboomers de meest actieve generatie te zijn.

Verschillende percepties van ouderdom

Er zijn merkbare verschillen in hoe de generatie Z en de Baby Boomers naar ouderdom kijken. Volgens het Britse onderzoek vindt generatie Z iemand 'oud' als die rond de 50 jaar is. De babyboomers daarentegen, voelen zich jonger dan ze in werkelijkheid zijn. Zo werd het argument '60 is het nieuwe 40' aangehaald. Bovendien houden veel babyboomers er nog een actieve levensstijl op na, wat ze toeschrijven aan hun jeugdige geest.

Actieve levensstijl van babyboomers

Uit de studie blijkt dat de babyboomers de meest actieve generatie zijn. Ze brengen meer tijd buitenshuis door dan de jongere generaties, zoals de millennials en de generatie Z. Meer dan de helft van de babyboomers besteedt tijd aan lichaamsbeweging, terwijl slechts 39% van de jongeren dat doet. Daarnaast reizen babyboomers vaker en verkennen ze exotische nieuwe locaties, wat mogelijk te danken is aan hun pensioen of het feit dat hun carrièrepad is uitgekristalliseerd.

Ondanks het feit dat de jongere generatie minder actief is, blijkt uit het onderzoek dat dit niet te wijten is aan gebrek aan motivatie. Bijna de helft van de jongeren geeft aan dat ze te druk zijn met hun werk en te moe zijn om actiever te zijn. Dit contrasteert met de oudere generaties die het meeste uit hun pensioen halen, zich goed voelen in hun vel en hun lichaam en gezondheid waarderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.