Geneeswijzen uit de middeleeuwen: Verbazingwekkende remedies van John of Gaddesden

LLara 12 augustus 2023 21:31

John of Gaddesden, een bekende Engelse arts uit de 14e eeuw, heeft een opmerkelijk medisch werk op zijn naam staan – Rosa medicinae. Deze tekst biedt een buitengewoon inzicht in de middeleeuwse geneeskunst en bevat enkele opvallende voorschriften, zoals het gebruik van gekookte katten in behandelingen.

John of Gaddesden en zijn Rosa medicinae

John of Gaddesden, een prominente arts uit het middeleeuwse Engeland, werd erkend om zijn pionierswerk in de geneeskunst. In 1304 besloot hij zijn kennis te consolideren in het boek 'Rosa medicinae'. Dit werk, dat hij als de 'mooiste bloem' onder de medische teksten beschouwde, was bedoeld als naslagwerk voor toekomstige generaties artsen.

Diverse inspiratiebronnen voor Rosa medicinae

Rosa medicinae was niet alleen gebaseerd op de gedachtegoed van Griekse en Romeinse filosofen, maar integreerde ook inzichten van Gaddesden's collega's, kruidenvrouwtjes en zijn persoonlijke ervaringen. Van testikelwassingen met zout en azijn tegen een kater tot het gebruik van kool en suiker voor hetzelfde doel, het werk biedt een fascinerende blik op de diversiteit van middeleeuwse geneeswijzen.

Een van de meest opmerkelijke voorschriften van Gaddesden was om te baden in het water waarin de ingewanden van een jonge kat waren gekookt, aangevuld met diverse kruiden, voor de behandeling van ernstige pijn in de ledematen. Een andere optie was om het vet van een kat en een hond te koken, dit in de maag van een gevilde zwarte kat te stoppen, de kat te bakken en het vleessap op de pijnlijke plekken aan te brengen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.