Geuren helpen geheugenverlies voorkomen, suggereren onderzoekers

LLara 14 augustus 2023 19:02

Volgens recent onderzoek kan het gebruik van specifieke geuren de cognitieve capaciteit verbeteren en geheugenverlies voorkomen. Een geurbehandeling kan een eenvoudige en niet-invasieve methode bieden om de cognitieve capaciteit bij ouderen te vergroten.

Reukvermogen als sleutel tot geheugenbehoud

Een verslechterd reukvermogen is vaak een vroeg signaal voor het ontwikkelen van neurologische en psychische aandoeningen zoals alzheimer, dementie, parkinson en schizofrenie. Recente ontdekkingen laten echter zien dat onze neus ook een rol kan spelen in het voorkomen van geheugenverlies. Dit biedt nieuwe, interessante mogelijkheden voor de behandeling van deze aandoeningen.

Indrukwekkende cognitieve verbetering door geurbehandeling

In een experiment dat zes maanden duurde, lieten deelnemers die behandeld werden met specifieke geuren via een elektronische verstuiver een indrukwekkende verbetering in cognitieve capaciteit zien. Deze toename was maar liefst 226% vergeleken met de controlegroep. De onderzoekers gebruikten de Rey Auditory Verbal Learning Test, een erkende test om verbale leer- en geheugencapaciteiten te evalueren.

Reukvermogen en cognitieve afname na 60

Zodra je de 60 bent gepasseerd, beginnen zowel je reukvermogen als je cognitieve vermogens drastisch af te nemen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat bij mensen met matige dementie die langere tijd worden blootgesteld aan diverse geuren, het geheugen en de taalvaardigheid lijken te verbeteren. Dit is echter niet realistisch voor de elke dag, daarom hebben de wetenschappers het aantal geuren teruggebracht tot zeven.

Het team dat het onderzoek heeft uitgevoerd, wil hun onderzoek nu uitbreiden naar mensen bij wie al cognitieve stoornissen zijn vastgesteld. Hoewel ze erkennen dat hun groep deelnemers aan de kleine kant was, hopen ze dat hun resultaten zullen leiden tot grotere klinische onderzoeken waarbij het effect van geur op geheugenverlies bij ouderen systematischer kan worden getest.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.