Gezond afvallen tijdens de overgang: het is mogelijk!

LLara 15 mei 2024 07:01

Gewichtstoename tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem, maar met de juiste aanpak, een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging, is het nog steeds mogelijk om succesvol af te vallen. In dit artikel delen we adviezen van experts en geven we tips voor een gezonde leefstijl.

Afvallen tijdens de overgang is mogelijk

De overgang kan een uitdagende periode zijn als het gaat om gewichtsbeheersing. Hormonale schommelingen en vertragingen in de stofwisseling kunnen leiden tot gewichtstoename. Maar zelfs in deze intense fase van het leven, is gewichtsverlies nog steeds haalbaar. Met de juiste aanpak, een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging, kunnen vrouwen tijdens de overgang succesvol afvallen.

Overgewicht en gezondheidsrisico's

Het hebben van veel buikvet is niet alleen ongewenst vanuit esthetisch oogpunt, maar het is ook schadelijk voor je gezondheid. Buikvet bevindt zich namelijk rond vitale organen zoals je lever en hart, waardoor het risico op verschillende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk, toeneemt. Daarnaast is overgewicht geassocieerd met meer dan 10 soorten kanker en honderden andere aandoeningen.

Het behouden van een gezond gewicht tijdens de overgang vergt meer dan alleen het volgen van een dieet. Het gaat ook om het maken van duurzame leefstijlveranderingen. Het aanpassen van je eetgewoonten, voldoende water drinken, regelmatig bewegen, stressmanagement en een goede slaapkwaliteit behoren tot de sleutelfactoren voor gezond afvallen. Deze combinatie van factoren ondersteunt niet alleen gewichtsverlies, maar draagt ook bij aan een algemeen beter welzijn.

Naarmate we ouder worden, neemt onze spiermassa af en wordt ons metabolisme trager. Dit kan vooral uitdagend zijn tijdens de overgang. Gelukkig kunnen beweging en spierversterkende oefeningen helpen om je metabolisme te verhogen en meer calorieën te verbranden. Dit houdt niet alleen je gewicht in balans, maar verbetert ook je algehele gezondheid, mobiliteit en kwaliteit van leven.

Het belang van professioneel advies

Elk lichaam is anders en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Daarom is het belangrijk om professioneel advies in te winnen voordat je grote veranderingen aanbrengt in je eetpatroon of trainingsroutine, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Een diëtist of personal trainer kan een gepersonaliseerd plan opstellen dat past bij jouw individuele behoeften en doelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.