GGD pakt stijgend aantal soa's aan met preventie en voorlichting

LLara 30 augustus 2023 15:47

Het aantal soa's in Nederland blijft stijgen en de GGD'en Twente en IJsselland zetten steeds meer in op preventie en voorlichting. Tijdens introductieweken van onderwijsinstellingen wordt hier extra op ingezet met onder andere het uitdelen van condooms en het geven van voorlichting over veilig vrijen.

GGD zet in op preventie tijdens introductieweken

Het team seksuele gezondheid van de GGD's in Twente en IJsselland heeft hun handen vol aan de toename van het aantal soa's. De exacte oorzaak van deze stijging is nog onbekend, daarom zetten zij meer in op preventie en voorlichting. De introductieweken van mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten zijn een ideale gelegenheid om duizenden nieuwe studenten bewust te maken van veilig vrijen.

Zowel GGD IJsselland als GGD Twente melden een stijging in het aantal soa-besmettingen. Bijzonder verontrustend is de toename van het aantal gonorroe-besmettingen in 2022. Dit heeft geresulteerd in een extra inzet op soa-preventie onder jongeren, waarbij het gebruik van condooms sterk wordt aangemoedigd.

Voorlichting en preventie tegen dalend condoomgebruik

Tijdens de zomer hebben de GGD'en al voorlichting gegeven op jongerencampings en festivals. Daarnaast worden condooms uitgedeeld tijdens introductieweken van onderwijsinstellingen. Ondanks deze inspanningen constateert Minke Kruse, adviseur seksuele gezondheid bij de GGD IJsselland, dat het condoomgebruik onder jongeren afneemt. Er zijn tegenwoordig ook minder campagnes die het belang van condoomgebruik onderstrepen.

Jongeren pleiten voor betere voorlichting

Veel jongeren lijken de langetermijngevolgen van een soa te onderschatten. Ondanks het idee dat een soa met een pilletje of zalf snel behandeld kan worden, leiden onbehandelde soa's zoals chlamydia en gonorroe tot onvruchtbaarheid bij vrouwen. Jongeren pleiten daarom voor meer voorlichting over soa's en veilig vrijen tijdens hun schooltijd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.