GGD Zeeland roept gemeenten op tot actie tegen ontoereikende vaccinatiegraad bij kinderen

LLara 1 december 2023 07:47

GGD Zeeland luidt de noodklok over de lage vaccinatiegraad onder kinderen in de provincie. Met minder dan driekwart van de Zeeuwse kinderen die volledig gevaccineerd zijn, roept de gezondheidsdienst gemeenten op actie te ondernemen.

Lage vaccinatiegraad baart zorgen

De alarmerende situatie in Zeeland, waar minder dan driekwart van de kinderen alle vereiste vaccinaties krijgt, heeft GGD Zeeland ertoe aangezet om actie te roepen. Ziekten zoals mazelen, polio en meningokokken kunnen ernstige gevolgen hebben wanneer kinderen er niet tegen worden ingeënt. Dit benadrukt de noodzaak van een hoge vaccinatiegraad voor optimale bescherming.

GGD dringt aan op betere benadering vaccinweigeraars

Het feit dat geen enkele Zeeuwse gemeente de RIVM-norm van 90 procent haalt, onderstreept de urgentie van de situatie. De GGD doet een beroep op de gemeenten om onderzoek te doen naar het bereiken en overtuigen van vaccinweigeraars. Het is van cruciaal belang dat deze groep beter wordt aangesproken, zodat ze ervan overtuigd kunnen worden om hun kinderen te laten vaccineren.

Religieuze overtuigingen hebben in het verleden geleid tot vaccinweigering onder Zeeuwen, maar een opmerkelijke trend is dat de vaccinatiegraad onder niet-gelovigen aanzienlijk is gedaald sinds de uitbraak van het coronavirus. Dit nieuwe patroon toont de invloed van de pandemie op de vaccinatiebereidheid en onderstreept de noodzaak om gerichte maatregelen te nemen om deze daling tegen te gaan.

Grote regionale verschillen in vaccinatiegraad

Hoewel het nationale gemiddelde van volledig gevaccineerde 2-jarige kinderen in Nederland op 84,2 procent ligt, zijn er aanzienlijke regionale verschillen. Met een vaccinatiegraad van slechts 74,8 procent onder kinderen, heeft Zeeland het laagste vaccinatiepercentage van het land. Dit onderstreept nogmaals de noodzaak voor gerichte interventies in deze specifieke regio.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.