Griep versus 'griepje': wat is het verschil volgens viroloog Marc van Ranst

LLara 19 november 2023 10:16

Veel mensen die zich niet lekker voelen of verkouden zijn, beweren dat ze 'een griepje' hebben. Maar volgens de Belgische viroloog Marc van Ranst, is dit onjuist. Hij legt uit hoe je het verschil kunt herkennen tussen een echte griep en een simpele verkoudheid.

Griep is een ernstige ziekte

Veel mensen gebruiken de term 'griepje' lichtvaardig, vooral in deze tijd van het jaar wanneer velen zich niet zo prettig voelen of een beetje verkouden zijn. Echter, viroloog Marc van Ranst onderstreept dat griep een serieuze en potentieel dodelijke ziekte is. Dit is een belangrijke boodschap, vooral in een tijd waarin verkoudheid en griep vaak door elkaar worden gehaald.

Het onderscheid tussen verkoudheid en griep

Marc van Ranst legt uit dat een verkoudheid meestal geleidelijk opkomt. Je merkt bijvoorbeeld dat je aan het snotteren bent en een loopneus hebt, maar je kunt niet precies zeggen wanneer het begon. Griep daarentegen, komt heel abrupt. Je kunt je 's middags nog prima voelen en dan opeens, binnen een uur, rillend van de koorts in bed liggen. Dit is een duidelijk verschil dat kan helpen om te bepalen of je echt griep hebt of 'slechts' een verkoudheid.

Als je niet zeker weet of je griep of een verkoudheid hebt, stelt Marc van Ranst voor om de Thuis-, Familie- of Netflix-test te doen. Als je nog steeds zin hebt om naar je favoriete shows te kijken, heb je waarschijnlijk een verkoudheid. Bij echte griep wil je niets anders dan in het donker liggen en slapen. Dus als je nog steeds actief tweets plaatst of TikTok-video's maakt terwijl je ziek in bed ligt, heb je waarschijnlijk geen griep.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.