Groot tekort aan hondsdolheidvaccin maakt vaccineren onmogelijk

LLara 9 augustus 2023 18:07

Vanwege leveringsproblemen bij twee producenten van het rabiësvaccin is er een groot tekort aan het vaccin tegen hondsdolheid. Voorlopig zijn vaccinaties niet mogelijk, en de situatie kan mogelijk voortduren tot januari 2024.

Tekort aan hondsdolheidvaccin

Het rabiësvaccin, dat bescherming biedt tegen hondsdolheid, is momenteel nauwelijks verkrijgbaar. Leveringsproblemen bij de twee belangrijkste producenten hebben geleid tot een groot tekort aan dit essentiële vaccin. De ernst van de situatie wordt onderstreept door het feit dat één van de producenten pas in januari 2024 weer vaccins kan leveren.

Prioriteit voor reizigers met incident

De beperkte hoeveelheid beschikbare rabiësvaccin wordt gereserveerd voor specifieke gevallen. Mensen die tijdens hun reis worden blootgesteld aan mogelijke dragerdieren en nabehandeling nodig hebben, krijgen voorrang. Deze situatie onderstreept het belang van voorzichtigheid en preventieve maatregelen, aangezien de vaccinvoorraden extreem laag zijn.

Check je vaccinatiestatus

Als je nog een serie vaccinaties moet afmaken, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de GGD. Vanwege het vaccintekort is het onzeker of je de benodigde dosis kunt krijgen. Het is belangrijk om je vaccinatiestatus te verifiëren en te kijken naar alternatieve oplossingen indien nodig.

Hoewel de situatie omtrent het tekort aan het rabiësvaccin verre van ideaal is, zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen om het risico op hondsdolheid te verminderen. De GGD adviseert om zowel contact met levende als dode dieren te vermijden. Het virus kan ook overgedragen worden door katten, apen en vleermuizen, dus voorzichtigheid is geboden.

Hondsdolheid is een serieuze ziekte die jaarlijks wereldwijd aan zo'n 60.000 mensen het leven kost. Gelukkig komt het virus in Nederland niet voor onder dieren. Desalniettemin is het belangrijk om alert te blijven, vooral bij reizen naar gebieden waar het virus wel voorkomt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.