Handschrift versus typen: Wat bevordert het leren?

LLara 4 februari 2024 07:02

In een tijd waarin computers en telefoons steeds meer de rol van pen en papier overnemen, is een Noors onderzoeksteam dieper ingegaan op de vraag welke methode - handschrift of typen - het meest bevorderlijk is voor het leren. De resultaten kunnen verrassend zijn.

Technologie neemt het over van pen en papier

In het digitale tijdperk waarin we leven, hebben technologische apparaten zoals computers en smartphones de traditionele pen en papier voor een groot deel vervangen, vooral in onderwijsinstellingen. Ondanks deze trend zijn er nog steeds mensen die de voorkeur geven aan het gevoel van met de hand schrijven.

In het onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU), droegen ongeveer 40 studenten sensoren op hun hoofd terwijl ze woorden schreven die op een scherm verschenen, hetzij met de hand, hetzij op een toetsenbord. Het doel was om de hersenactiviteit te volgen, vooral in die gebieden die in verband worden gebracht met leren.

Handschrift stimuleert complexere hersenactiviteit

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat wanneer studenten met de hand schrijven, er complexere verbindingspatronen in de hersenen ontstaan dan wanneer ze op een toetsenbord typen. Neuroscientist Audrey van der Meer van de NTNU legt uit dat deze hogere activiteit cruciaal is voor het vormen van herinneringen en het verwerken van nieuwe informatie, en dus gunstig is voor het leren.

Handschrift leidt tot meer cognitieve verwerking

Een andere bevinding van het onderzoek is dat bij het schrijven met de hand een groter deel van de hersenen wordt geactiveerd, wat resulteert in meer cognitieve verwerking. Dit komt omdat je je sterker moet verhouden tot de informatie die je ontvangt. Je hersenen worden gedwongen om actief te bepalen welke informatie de moeite waard is om te onthouden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.