Hartziekten: Wat je moet weten volgens een vooraanstaand onderzoeker

LLara 17 augustus 2023 13:27

Hart- en vaatziekten zijn een van de grootste doodsoorzaken wereldwijd. Maar zijn we wel alert genoeg op de verschillen in symptomen tussen mannen en vrouwen? Karin Schenck Gustafsson, vooraanstaand hartonderzoeker, deelt haar kennis en geeft tips voor preventie.

Invloed van de moderne levensstijl op het hart

Ons hart is van vitaal belang, maar onze moderne levensstijl werkt helaas niet altijd mee om het gezond te houden. Karin Schenck Gustafsson, vooraanstaand hartonderzoeker, belicht dit probleem. Ze wijst op de grote invloed die onze dagelijkse gewoonten en keuzes kunnen hebben op de gezondheid van ons hart. Een gezond hart is cruciaal voor een lang en gezond leven, maar hart- en vaatziekten zijn bijna een epidemie geworden in veel landen.

Geslachtsverschillen in hart- en vaatziekten

Een vaak over het hoofd gezien aspect van hart- en vaatziekten is het verschil in symptomen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld andere, minder uitgesproken symptomen ervaren bij hartproblemen, zoals kortademigheid in plaats van de klassieke pijn op de borst. Dit kan een grote invloed hebben op de detectie en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zwangerschap kan bijvoorbeeld ook het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen verhogen.

Er zijn veel risicofactoren die de kans op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. Enkele van de meest voorkomende zijn hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Deze kunnen grotendeels worden beïnvloed door onze levensstijl, zoals ons dieet en fysieke activiteit. Andere risicofactoren, zoals diabetes, obesitas en roken, zijn eveneens significant en schadelijk voor de gezondheid van het hart.

Voeding en preventie van hart- en vaatziekten

Een belangrijk aspect voor de preventie van hart- en vaatziekten ligt in onze voeding. Het mediterrane dieet, dat rijk is aan groenten, fruit, vis en zeevruchten, kan helpen om de gezondheid van ons hart te verbeteren. Het is ook aan te raden om de vleesinname zoveel mogelijk te beperken, omdat een hoge vleesconsumptie kan bijdragen aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.