Herder uit Almelo zorgt voor met blauwtong besmet schaap terug naar gezondheid

LLara 3 november 2023 09:17

Willem Dijkema, een schaapsherder uit Almelo, zet alles op alles om een met blauwtong besmet schaap weer gezond te maken. Met succes: het schaap begint weer gras en brokjes te eten.

Herder zorgt voor schaap met blauwtong

Willem Dijkema, herder van de schaapskudde van Almelo, stopt geen moeite om een schaap dat besmet is met blauwtong weer gezond te krijgen. Dit virus, dat overgedragen wordt door een knut (een soort vlieg), kan gevaarlijk zijn voor schapen, geiten en runderen. Gelukkig lijkt het schaap dat aanvankelijk er erg ziek uitzag, nu te herstellen.

Om het zieke schaap te helpen herstellen, gaf Dijkema het dier een speciaal dieet. Dit bestond uit appelmoes met opgeloste brokjes, energiedrank en sinas om het suikergehalte op peil te houden. Dit bleek een succesvolle aanpak te zijn, aangezien het schaap nu weer gras en brokjes eet.

Hoewel Dijkema erin is geslaagd om voor zijn zieke schaap te zorgen, is hij bezorgd over boeren met grotere kuddes. Deze boeren hebben niet de mogelijkheid om al hun schapen individueel te voeren, wat volgens Dijkema de sleutel is tot herstel van een ziek schaap.

Dijkema's bredere betrokkenheid bij schaapskuddes

Naast zijn zorg voor de schaapskudde van Almelo, is Dijkema ook een actieve vrijwilliger bij Landschap Overijssel en is hij betrokken bij de zorg voor een andere schaapskudde. Hier is blauwtong ook een veelbesproken onderwerp.

Zorgen over het blauwtongvirus

Het blauwtongvirus is een bron van zorg voor Dijkema en andere schapenhouders. Totdat er een vaccin beschikbaar is, moeten ze de dieren extra goed verzorgen en in de gaten houden. Dijkema en zijn collega's zien uit naar de eerste nachtvorst, die de knut kan doden en zo de verspreiding van het virus kan stoppen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.