Herprogrammeren van het hart: een nieuwe ontwikkeling in hartregeneratie

LLara 27 oktober 2023 16:03

Wetenschappers van het Max Planck Instituut hebben ontdekt dat het mogelijk is om het hart te herstellen door de stofwisseling van hartspiercellen te veranderen. Deze doorbraak opent nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van ernstige hartproblemen zoals hartinfarcten.

Herprogrammeren van hartspiercellen

Tot voor kort geloofden wetenschappers dat als een deel van de hartspier afstierf - door bijvoorbeeld een hartaanval - het niet meer terug kon groeien. Dit komt omdat volwassen hartspiercellen niet kunnen delen zoals huid- of levercellen dat doen. Het team van het Max Planck Instituut voor Hart- en Longonderzoek heeft echter ontdekt dat dit wel mogelijk is, tenminste in muizen.

Het metabolisme van zebravissen

Bij een hartinfarct wordt de hartspier beschadigd en ontstaat er littekenweefsel, waardoor het hart op die plek niet meer kan samentrekken. Dit leidt tot hartfalen. Zebravissen echter, hebben de unieke mogelijkheid om hun hartspiercellen te regenereren na schade, aangezien hun hartspiercellen energie halen uit suikers in plaats van uit vetzuren.

Veranderen van stofwisseling kan hartfunctie verbeteren

In het onderzoek van het Max Planck-team testten ze wat er zou gebeuren als ze de hartspiercellen van muizen energie uit suikers lieten halen in plaats van uit vetten. Ze ontdekten dat door het aanpassen van de stofwisseling van de hartspiercellen, ze bijna het dubbele aantal hartspiercellen hadden na het experiment. Bovendien daalde de littekenvorming in het hartweefsel en verbeterde de hartfunctie na een hartaanval aanzienlijk.

Het is belangrijk op te merken dat de vertaalslag van muis naar mens niet direct te maken is. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, erkennen de onderzoekers dat er nog een lange weg te gaan is voordat vergelijkbare behandelingen bij mensen mogelijk zijn. Implementatie van nieuwe resultaten is vaak traag en duur, en kan veel onverwachte problemen veroorzaken.

Er zijn ook vorderingen op het gebied van hartregeneratie in Nederland. Een team van de Universiteit Maastricht heeft bijvoorbeeld ontdekt dat door veranderingen aan te brengen in microRNAs, de hartspiercellen weer kunnen worden 'aangezet' tot herstel. Dit toont aan dat er veel potentieel is in dit onderzoeksveld, en dat er nog veel te ontdekken valt over het herstel van de hartfunctie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.