Het belang van tandenpoetsen: levensreddend op de intensive care

LLara 3 januari 2024 07:48

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Harvard toont aan dat goede mondhygiëne, waaronder tandenpoetsen, van vitaal belang kan zijn voor patiënten op de intensive care. Het kan niet alleen longontsteking voorkomen, maar ook het risico op overlijden aanzienlijk verkleinen.

Tandenpoetsen op de intensive care

We weten allemaal dat het belangrijk is om tweemaal per dag onze tanden te poetsen. Echter, voor patiënten die in de intensive care-afdeling van het ziekenhuis liggen, kan deze gewoonte levensreddend zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Harvard ontdekten dat patiënten die hun tanden dagelijks poetsen, minder kans hadden op het ontwikkelen van een longontsteking in het ziekenhuis. Dit effect was vooral merkbaar bij patiënten die beademd werden en niet in staat waren om zelf hun tanden schoon te houden.

Beademingsbuizen kunnen ook bijdragen aan het risico op longontsteking. Diederik Gommers, hoofd van de Intensive Care-afdeling van het Erasmus MC, legt uit dat bepaalde doorgangen in je lichaam openstaan door de beademingsbuis, waardoor bacteriën zich kunnen verplaatsen. Omdat patiënten platliggen met een tube in hun mond, kunnen darmbacteriën in de longen terechtkomen en een longontsteking veroorzaken.

Verzwakt afweersysteem op de IC

Patiënten op de intensive care hebben al een verzwakt afweersysteem en hebben het dus al moeilijk. Een longontsteking kan hun situatie nog verslechteren en hun verblijf op de intensive care verlengen. Daarom wordt er in Nederlandse ziekenhuizen nadruk gelegd op het belang van goede mondhygiëne en tandenpoetsen.

Mondverzorging verlaagt overlijdensrisico

Het onderzoek van Harvard toont aan dat goede mondverzorging, waaronder tandenpoetsen, het risico op overlijden aanzienlijk kan verkleinen voor patiënten op de intensive care. Daarbij komt dat patiënten die hun tanden goed poetsen, gemiddeld korter aan de beademing liggen en minder tijd doorbrengen op de intensive care.

Het is niet alleen belangrijk voor patiënten op de intensive care; goede mondhygiëne is cruciaal voor onze algehele gezondheid. Er is een sterke wisselwerking tussen mondinfecties en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Tandarts Koen den Brok stelt dat er vaak ontstekingen in de mond zijn die ernstige gevolgen kunnen hebben, zelfs als de patiënt geen symptomen ervaart. Daarom benadrukt hij het belang van regelmatige tandartscontroles.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.