Het effect van een maand zonder fabrieksvoedsel: het experiment van Eva Kestemont

LLara 18 september 2023 08:43

Heeft het vermijden van fabrieksvoedsel echt een impact op je gezondheid? Journaliste Eva Kestemont besloot het uit te proberen. In een maand zonder ultrabewerkt eten ontdekte ze verrassende effecten op haar gezondheid en welzijn, en stelt ze belangrijke vragen voor de toekomst van onze voeding.

De risico's van ultrabewerkt voedsel

Ultrabewerkt voedsel, oftewel voedsel dat in een fabriek wordt gemaakt of bewerkt, kan een impact hebben op onze gezondheid. Het is niet alleen rijk aan suikers, verzadigde vetten en zout, maar bevat ook vaak kunstmatige ingrediënten, zoals bindmiddelen, smaakstoffen en kleurstoffen. Daarom lopen mensen die veel van dit soort voedsel eten 24% meer kans op een hartaanval of beroerte.

Het is schokkend om te bedenken dat 40 tot 80 procent van het voedsel in de supermarkt ultrabewerkt is. Dit omvat ook veel producten die we als gezond beschouwen, zoals hummus, mueslirepen of yoghurt met bepaalde smaakstoffen. Daarom is het van cruciaal belang om bewust te zijn van wat ultrabewerkt voedsel inhoudt en wat het met ons lichaam doet.

Het experiment van Kestemont om een maand lang geen ultrabewerkt voedsel te eten, betekende dat ze de supermarkt grotendeels moest vermijden. Zelf koken en verse voeding kopen bij ambachtelijke winkels, markten en traiteurwinkels werd de norm. Als ze bijvoorbeeld zin had in frisdrank, maakte ze haar eigen siroop.

De aantrekkelijkheid van ultrabewerkt voedsel

Het grote probleem met ultrabewerkt voedsel is dat het tegelijkertijd smakelijk, goedkoop en gemakkelijk te bereiden is. Dit maakt het een uitkomst voor mensen die weinig tijd hebben om te koken. Maar ondanks de voordelen is het belangrijk om te realiseren dat er gezondheidsrisico's aan vastzitten, waaronder een verhoogd risico op ziekten zoals obesitas, kanker en dementie.

De voordelen van het vermijden van ultrabewerkt voedsel

Een van de meest opmerkelijke resultaten van Kestemont's experiment was dat ze lichaamsvet verloor, vooral rond haar buik. Dit gebeurde ondanks het feit dat ze at en dronk wat ze wilde, zolang het maar niet fabrieksmatig bewerkt was. Het toont aan dat een dieet zonder ultrabewerkt voedsel daadwerkelijk een positieve impact kan hebben op het lichaam.

De sociale dimensie van voedselkeuzes

Kestemont is van mening dat er betere ondersteuning moet komen voor mensen die het financieel moeilijk hebben en daarom vaak kiezen voor ultrabewerkt voedsel. Ze stelt dat gezond en vers voedsel voor iedereen betaalbaar moet zijn en dat de overheid hierin een rol moet spelen, bijvoorbeeld door de btw op groente en fruit af te schaffen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.