Het geheim van een gezond ouder worden: Een gesprek met verouderingsexpert David van Bodegom

LLara 5 maart 2024 07:02

Verouderingsexpert David van Bodegom deelt inzichten over de groei van obesitas en type 2 diabetes, het belang van levensstijl voor gezond ouder worden en de invloed van onze omgeving op onze gezondheidskeuzes. Hij biedt ook eenvoudige strategieën om gezonder te leven en te verouderen.

Obesitas en type 2 diabetes zijn te voorkomen

Volgens verouderingsexpert David van Bodegom zijn obesitas en type 2 diabetes, ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd, te voorkomen. Dit is belangrijk, aangezien het CBS meldt dat in 2023 maar liefst 16% van alle Nederlanders van 20 jaar of ouder obesitas had. Ook spreekt hij zijn zorgen uit over de toenemende prevalentie van type 2 diabetes, niet alleen onder ouderen, maar ook onder jongeren en zelfs peuters in de VS.

David van Bodegom beweert dat onze omgeving, en niet zozeer de individuele keuzes van mensen, een grote rol speelt in onze gezondheid en potentieel overgewicht. Hij wijst op de babyboomers, geboren tussen 1945 en 1955, als de 'ongezondste generatie' die we ooit hebben voortgebracht, als gevolg van ongekende welvaart en een overvloed aan gemakkelijke, calorierijke voedselkeuzes.

In zijn onderzoek naar gezond ouder worden, reisde Van Bodegom naar Ghana, waar hij ontdekte dat de bewoners van het platteland, in tegenstelling tot de westerse wereld, tot op hoge leeftijd vrij blijven van typische verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Hij wijst erop dat deze mensen uiterst fit zijn, op het land werken, eten wat ze zelf verbouwen en suikerhoudende producten zoals cola en chocoladekoekjes vermijden.

De vier V's voor gezond leven en ouder worden

Om te helpen bij het maken van gezondere keuzes en het bevorderen van gezond ouder worden, stelt Van Bodegom de methode van de vier V's voor: Verwijderen, Vervangen, Voorbereiden, Vermijden. Deze aanpak is ontworpen om individuen te helpen bij het navigeren van de vele verleidingen in hun omgeving, van de glazen pot met koekjes op het aanrecht tot de verleidelijke aanbiedingen in de supermarkt.

Levensstijlkeuzes zijn belangrijker voor levensduur dan genetica

Van Bodegom citeert onderzoek naar eeneiige tweelingen, die precies dezelfde genen hebben, maar verschillende levenspaden en gezondheidsuitkomsten kunnen hebben. Dit onderzoek toont aan dat genetica slechts voor een kwart verantwoordelijk is voor de levensduur, terwijl levensstijlkeuzes voor driekwart verantwoordelijk zijn. Dit onderstreept de belangrijke boodschap dat we zelf veel invloed kunnen hebben op onze gezondheid en levensduur.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.