Het immuunsysteem en de herontdekking van virussen na corona

LLara 10 februari 2024 09:01

Tijdens de coronapandemie is ons immuunsysteem minder actief geweest, waardoor we nu opnieuw kennismaken met bepaalde infectieziekten. Ons immuunsysteem is echter niet zwakker geworden. Het gaat simpelweg om een inhaalslag waarbij we weer in aanraking komen met verschillende virussen en bacteriën.

Coronapandemie en ons immuunsysteem

Het is een misvatting dat ons immuunsysteem zwakker is geworden door de coronapandemie. Volgens Margreet te Wierik, arts bij de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, is het immuunsysteem tijdens de pandemie juist minder actief geweest. Dit komt doordat we in deze periode minder in aanraking kwamen met virussen en bacteriën door de afstandsregels en hygiënemaatregelen.

Het fenomeen van de 'immuniteitsgap'

Een toename van ziekten als griep, kinkhoest en buikgriep is mogelijk het gevolg van de 'immuniteitsgap', een term die immunoloog Geert van den Boogaart van de Rijksuniversiteit Groningen gebruikt om de situatie te beschrijven waarin ons immuunsysteem minder geprikkeld wordt en daardoor minder snel reageert op deze virussen en bacteriën.

Mutatie van virussen na opheffing coronaregels

Na de opheffing van de coronaregels zijn we weer in contact gekomen met virussen die in de tussentijd zijn gemuteerd. Deze virussen zien er net iets anders uit dan voorheen, waardoor ons immuunsysteem ze niet meer herkent en we er opnieuw ziek van kunnen worden.

Kinderen spelen een grote rol in de verspreiding van virussen na de pandemie, vooral omdat hun immuunsysteem tijdens de coronaperiode minder weerstand heeft kunnen opbouwen tegen verschillende bacteriën en virussen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een toename van keelontsteking, veroorzaakt door de streptokokken-A bacterie.

Om het risico op ziek worden te verminderen, is het volgens Te Wierik raadzaam om enige coronaregels te blijven volgen. Tips zijn bijvoorbeeld: houd afstand van zieke of hoestende mensen en hoest en nies in je elleboog.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.