Het leven met alopecia: van gepest op school tot zelfverzekerd voor de klas

LLara 25 december 2023 07:47

Melany, een 27-jarige vrouw uit Delft, verloor op 14-jarige leeftijd al haar haar door de ziekte alopecia. Ze deelt haar ervaringen over de uitdagingen van het leven met een pruik, van pesten op school tot het vinden van zelfvertrouwen voor de klas als lerares.

Alopecia: verlies van alle haar

Melany ontdekte op haar 14e de eerste kale plek op haar hoofd. Toen ze een jaar later al haar haar had verloren, werd de diagnose alopecia gesteld. Deze auto-immuunziekte zorgt ervoor dat kale plekken ontstaan. Bij Melany ging het verder dan alleen haar hoofdhaar; ze verloor ook haar wenkbrauwen en wimpers. Het verlies van haar lange wimpers vond ze het ergst.

Het dragen van pruiken

Na het eerste jaar van haar ziekte begon Melany pruiken te dragen. Aanvankelijk was ze van plan de ziekte te accepteren zoals ze was, maar door de nare opmerkingen die ze kreeg, besloot ze toch een pruik te gaan dragen. Ook al is ze nu gewend aan het dragen van pruiken, ze vindt het nog steeds oncomfortabel en jeukt vaak.

Melany werkt als lerares op een basisschool en staat voor de groepen 7 en 8. Ze is open over haar ziekte en dit heeft een positieve invloed op de band met haar leerlingen. Ze merkt dat de kinderen zich comfortabel voelen om hun eigen bijzonderheden te delen nadat ze over haar alopecia hebben geleerd.

De hoge kosten en onderhoud van pruiken

Het onderhouden van een pruik vereist veel inspanning en specifieke producten. Melany kan niet elke stijltang of krultang gebruiken, uit angst haar pruik te beschadigen. De speciale shampoos die ze moet gebruiken zijn ook duur, en de kosten van de pruik zelf kunnen oplopen tot duizenden euro's. De verzekering vergoedt slechts een deel en een pruik gaat meestal niet langer dan anderhalf jaar mee.

Vanwege de hoge kosten van de pruiken en het feit dat Melany niet elke keer kan kiezen tussen een nieuwe pruik of vakantie, hebben haar collega's een crowdfunding voor haar opgezet. Ze zijn dankbaar voor de steun en liefde die ze hierdoor heeft ontvangen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.