Het mysterie van alvleesklierkanker: waarom het zo dodelijk is en hoe je het herkent

LLara 1 januari 2024 07:46

Alvleesklierkanker is een vorm van kanker die zowel lastig te herkennen als te behandelen is. We leggen uit waarom dit zo is, wat de symptomen zijn en welke factoren het risico op deze ziekte verhogen.

Waarom is alvleesklierkanker zo gevaarlijk?

Alvleesklierkanker is een bijzonder verraderlijke vorm van kanker. De tumor groeit vaak razendsnel en heeft bij meer dan de helft van de patiënten al uitzaaiingen naar de lever, longen of andere organen op het moment van de diagnose. Daarnaast ligt de alvleesklier op een diep gelegen plek in de buik, wat het lastig maakt om de tumor volledig te verwijderen. Hoewel de huidige behandelingen de groei van de tumor kunnen vertragen, is er helaas geen manier om een reeds uitgezaaide alvleesklierkanker te genezen.

Hoe herken je alvleesklierkanker?

Het herkennen van alvleesklierkanker kan een grote uitdaging zijn, omdat de symptomen vaak vaag zijn en door verschillende andere aandoeningen kunnen worden veroorzaakt. De meest voorkomende symptomen zijn onverklaarbaar gewichtsverlies, pijn in de buik, rug of schouder, veranderingen in de stoelgang, geelzucht en suikerziekte. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker kunnen verhogen. Deze ziekte komt vaker voor bij mensen van middelbare of hogere leeftijd. Roken, overgewicht en diabetes verhogen het risico ook aanzienlijk - roken en overgewicht met ongeveer 20%, diabetes met ongeveer 50%. Daarnaast kan een familiegeschiedenis van alvleesklierkanker het risico op de ziekte ook verhogen. Hoewel er geen bewezen manieren zijn om alvleesklierkanker te voorkomen, is het vermijden van deze risicofactoren een belangrijke stap in de juiste richting.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.