Het mysterie van het orgasme: van vallei-orgasme tot G-spot

LLara 16 april 2024 07:01

In het boek 'Hoogtepunt' onthullen seksuoloog Chloë De Bie en uroloog François Hervé de geheimen van het orgasme, van vallei-orgasme tot G-spot. Dit artikel bespreekt hun inzichten en geeft tips om de kans op een orgasme te vergroten.

De wetenschap achter het orgasme

Een orgasme zorgt ervoor dat we ons in hogere sferen bevinden, maar wat gebeurt er precies in ons lichaam tijdens deze extatische ervaring? Volgens uroloog Hervé zorgt de opwinding ervoor dat ons zenuwstelsel allerlei reacties in gang zet. Je spieren en bekkenbodemspieren trekken samen en er komt een cocktail aan hormonen vrij, wat zorgt voor het gelukzalige gevoel dat we na afloop kunnen ervaren.

Het vallei-orgasme en de techniek van edging

Heb je ooit gehoord van een vallei-orgasme? Dat is een orgasme dat wel 20 minuten kan duren. Volgens seksuoloog De Bie kunnen mensen die zich met tantra bezig houden, zulke langdurige orgasmes bereiken door elkaars lichaam langzaam te strelen. Een andere techniek is edging, waarbij je steeds tegen het randje van een orgasme zit, maar niet klaarkomt. De opbouw kan zorgen voor een intens orgasme.

Vrouwen hebben net zoveel zin en raken net zo snel opgewonden als mannen, maar het geslachtsorgaan is anders. Om de orgasmekloof te overbruggen, zouden vrouwen volgens De Bie meer hun plek moeten opeisen. Het is belangrijk om je eigen lichaam beter te leren kennen, masturbatie te ontdekken en seksueel assertief te zijn.

Mogelijke obstakels voor het bereiken van een orgasme

Als je moeite hebt om een orgasme te krijgen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hervé legt uit dat er medische oorzaken kunnen zijn, zoals MS, Parkinson, dementie of diabetes. Daarnaast kunnen psychologische redenen, zoals te veel druk, focus op het klaarkomen, overdenken, onveiligheid, depressie of stress, ook een rol spelen.

Hoe vergroot je de kans op een vrouwelijk orgasme?

De Bie legt uit hoe je de kans op vrouwelijke orgasmes kunt vergroten. Streel het lichaam en zoek naar erogene zones. De website OMG Yes kan inspiratie bieden. Het kijken naar erotische masturbatiefilmpjes kan je inspiratie geven en nieuwe technieken laten ontdekken. Ook het spelen met zintuigen, bijvoorbeeld met een blinddoek, audioporno of ijsblokjes, kan de ervaring intenser maken.

De geheimen van de G-spot, P-spot en A-spot

In de vagina bevinden zich genotreceptoren. De bekendste is de G-spot, een sponsachtige verdikking op drie tot vijf centimeter in de vagina die je kunt stimuleren. Minder bekend zijn de A-spot en de P-spot, die dichter bij de baarmoederhals liggen en die je kunt stimuleren met bepaalde speeltjes.

Mannen en vrouwen reageren anders na een orgasme. Vrouwen maken meer oxytocine aan, een stofje dat zorgt voor het verlangen om te knuffelen en nagenieten. Bij mannen piekt de melatonine-aanmaak, wat verklaart waarom veel mannen slaperig zijn na de seks.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.