Het onderscheid tussen verkoudheid, griep en corona

LLara 19 oktober 2023 22:06

Wanneer de temperaturen dalen, beginnen de mensen te snotteren. Maar wanneer spreken we van een simpele verkoudheid, de griep of corona? Deze drie worden allemaal door een virus veroorzaakt, verspreid op dezelfde manier en hebben vergelijkbare symptomen.

Gelijkenissen en verschillen tussen verkoudheid, griep en corona

Of het nu gaat om een simpele verkoudheid, de griep of zelfs corona, deze drie aandoeningen worden allemaal veroorzaakt door een virus. Ze worden op dezelfde manier verspreid, namelijk via praten, hoesten, niezen en via handen. De symptomen lijken ook sterk op elkaar, wat soms voor verwarring kan zorgen. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

De oorzaak van zowel een verkoudheid als de griep en corona ligt bij een virus, maar niet bij hetzelfde virus. Wanneer je verkouden bent, is dit het resultaat van een van de vele virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. In tegenstelling tot verkoudheid, wordt griep veroorzaakt door één specifiek virus, namelijk influenza. En corona wordt veroorzaakt door één specifiek virus: SARS-CoV-2.

Hygiënemaatregelen om besmetting te voorkomen

Om besmetting met deze virussen te voorkomen, is het belangrijk om enkele hygiënemaatregelen in acht te nemen. Dit omvat het bedekken van je mond en neus als je niest of hoest, het niet hoesten of niezen in de richting van anderen, het gebruik van papieren zakdoekjes en deze na gebruik weggooien. Verder is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen met water en zeep en je handen goed en hygiënisch te drogen. Ook het schoonmaken van deurknoppen en het wassen van beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C draagt bij aan preventie. Tot slot is het ook belangrijk om woon- en slaapruimten te ventileren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.