Het Planetary Health Diet: Goed voor jou en de aarde

LLara 11 juni 2024 07:01

Het Planetary Health Diet, een semi-vegetarisch dieet rijk aan groenten, fruit, noten en zaden, heeft volgens Amerikaans onderzoek potentieel levensverlengende effecten en is ook gunstig voor de planeet.

Wat is het Planetary Health Diet?

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze voedselkeuzes. Het Planetary Health Diet, ook wel het planetair dieet of het win-win-dieet genoemd, is hier een perfect voorbeeld van. Dit semi-vegetarische dieet, dat voor 50 procent uit groente en fruit bestaat en verder uit granen, noten en zaden, is volgens een Amerikaans onderzoek niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. Het dieet moedigt aan om minder rood vlees en suiker te consumeren en meer in te zetten op groente, fruit, noten en zaden.

De gezondheidsvoordelen van het Planetary Health Diet

Het Planetary Health Diet is niet zomaar een dieet, het kan levensreddende effecten hebben. Onderzoekers hebben ontdekt dat het de kans op overlijden door kanker, hart- en vaataandoeningen en longziekten met 30 procent kan verminderen. Het dieet zou een lager risico op alle belangrijke oorzaken van overlijden met zich meebrengen. En de gezondheidswinst zou zelfs nog groter kunnen zijn, aangezien de deelnemers aan de studie al werkzaam zijn in de gezondheidszorg en dus mogelijk al gezond leven.

Het Planetary Health Diet is niet alleen gunstig voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. Door het volgen van dit dieet zou de uitstoot van broeikasgassen met 29 procent kunnen dalen en het landgebruik voor voedselproductie met 50 procent kunnen afnemen. Hoewel gedragsveranderingen tijd kosten en de milieu- en gezondheidskosten van voeding niet altijd worden meegenomen in de prijs, is het duidelijk dat dit dieet een grote stap kan zijn naar een duurzamere toekomst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.