Het taboe doorbreken: Ook vrouwen moeten naar de wc

LLara 20 april 2024 07:01

Hoewel iedereen naar de wc moet, rust er nog steeds een taboe op vrouwen en hun stoelgang. In het kader van de week van het Prikkelbare Darm Syndroom wordt er met de documentaire 'Mooie meisjes poepen niet' een poging gedaan om dit taboe te doorbreken.

Doorbreken van het taboe door de documentaire

In de documentaire 'Mooie meisjes poepen niet' worden zeven jonge vrouwen met darmproblemen gevolgd. Deze vrouwen ervaren de ongemakken van hun darmproblemen, waardoor het voor hen extra belangrijk is dat er openlijk over ontlasting gesproken kan worden. De documentaire is gemaakt door Sanne Savelsbergh, die zelf ook Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heeft. Volgens haar is er een groot taboe onder vrouwen om over hun stoelgang te praten, wat haar motivatie was om deze film te maken.

De klachten die gepaard gaan met PDS, zoals een opgeblazen gevoel, verstopping of diarree-aanvallen, kunnen ervoor zorgen dat vrouwen zich ongemakkelijk voelen om de deur uit te gaan. Savelsbergh deelt haar eigen ervaringen over hoe haar klachten haar leven beïnvloedden. Ze was vaak aan huis gekluisterd en had moeite met daten. Maar door openlijk over haar ervaringen te praten, werd het makkelijker voor haar om met haar situatie om te gaan.

Het taboe op stoelgang groter dan dat op seks

Volgens Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, is er in onze cultuur een groter taboe op poepen dan op seks, vooral onder vrouwen. Vrouwen worden verwacht zich te gedragen, er goed uit te zien en geen geluid te maken, wat het moeilijk maakt om openlijk over hun stoelgang te praten. Ze moedigt vrouwen aan om openlijk over hun stoelgang te praten, zowel in hun relaties als in hun vriendinnengroepen en zelfs in het bijzijn van mannen. Ze benadrukt dat het een normaal onderdeel van het leven is en dat onze gezondheid begint in onze buik, bij onze darmen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.