Het terugkeren naar traditionele rolverdeling: Een keuze of een noodzaak?

LLara 20 januari 2024 07:47

Tradwives, jonge vrouwen die verkiezen om terug te keren naar de traditionele rolverdeling, winnen sinds 2020 online aan populariteit. Deze beweging, die is ontstaan in Amerika, vindt ook in Nederland navolging. Maar wat drijft deze vrouwen en hoe reageert de samenleving op hun keuzes?

Opkomst van de tradwives

Tradwives, of traditionele echtgenotes, zijn een groeiende groep vrouwen die het hebben opgegeven om te strijden voor gelijkheid in de zin van dezelfde taken als mannen. In plaats daarvan verkiezen zij de traditionele genderrollen, waarbij de man de kostwinner is en de vrouw zorg draagt voor het huishouden en de kinderen. De beweging, die in Amerika begon, heeft ook haar weg gevonden naar Nederland. Steeds meer Nederlandse vrouwen kiezen ervoor om hun carrière op een laag pitje te zetten om voor hun gezin te zorgen.

Zeynep Fermanova is een typisch voorbeeld van een tradwife. Als jonge moeder heeft ze ervoor gekozen om haar eigen kind op te voeden, in plaats van hem naar de opvang te brengen. Ze vindt dat de traditionele rolverdeling haar een gevoel van voldoening en geluk geeft. Hoewel haar eigen moeder een succesvolle zakenvrouw is, voelt Zeynep zich meer aangetrokken tot de traditionele rol van een huismoeder.

Astrid Mucaj is een ander voorbeeld van een modern tradwife. Ze heeft gekozen voor een leven als voltijd thuisblijfmoeder, terwijl haar man fulltime werkt. Astrid ervaart rust door de duidelijke rolverdeling, omdat zij verantwoordelijk is voor het huishouden en de kinderen, terwijl haar man het inkomen verzorgt. Ze voelt zich gelukkig en voldaan met deze traditionele rolverdeling.

Feminisme en de druk op vrouwen

Zowel Zeynep als Astrid zijn van mening dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, maar niet gelijk. Ze zijn van mening dat het feminisme is doorgeslagen, waardoor vrouwen niet alleen verwacht worden om te werken, maar ook om het huishouden en de opvoeding op zich te nemen. Dit heeft volgens hen geleid tot een ongezonde druk op vrouwen, die uiteindelijk kan leiden tot burn-out.

Weerstand en kritiek op de tradwife-beweging

Hoewel de keuze van Zeynep en Astrid om tradwives te worden vaak kritiek en weerstand oproept, blijven zij standvastig in hun overtuigingen. Ze worden vaak bekritiseerd als lui en ouderwets, maar ze geloven dat veel vrouwen baat zouden hebben bij een meer traditionele rolverdeling. Ze beweren dat deze levensstijl vrouwen de vrijheid biedt om zich volledig te wijden aan hun gezin, zonder de druk te voelen om alle ballen tegelijk in de lucht te houden.

Gradaties binnen de tradwife-beweging

Hoewel de tradwife-beweging over het algemeen staat voor de keuze van vrouwen om zich te wijden aan het moederschap en het huishouden, zijn er gradaties binnen de beweging. Sommige tradwives, zoals Zeynep en Astrid, kiezen ervoor om het moederschap op de eerste plaats te zetten, terwijl anderen radicalere standpunten hebben. Deze meer radicale segmenten van de beweging kunnen anti-woke denkbeelden hebben en geloven bijvoorbeeld dat er slechts twee genders zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.