Het terugwinnen van smaakplezier: Nieuw UMCG-onderzoek naar smaakverlies bij kankerpatiënten

LLara 13 december 2023 09:32

Het UMCG zal een nieuw onderzoek starten om kankerpatiënten te helpen hun smaak terug te krijgen. Onderzoeker en internist-oncoloog Jacco de Haan gaat dit onderzoek leiden, met als doel het plezier in eten voor deze patiënten te herstellen.

Subsidie voor kankeronderzoek

Een team van vijf onderzoekers van het UMCG heeft een gulle subsidie ontvangen van de KWF Kankerbestrijding. Met een prijzenpot van maar liefst 6,6 miljoen euro zijn ze klaargestoomd om belangrijk onderzoek te doen naar kanker. Dankzij deze subsidie kunnen ze hun expertise en middelen inzetten om de mysteries rond kanker te ontrafelen.

Herstel van smaak na kankerbehandeling

Een van de onderzoekers, internist-oncoloog Jacco de Haan, heeft een bijzonder doel voor ogen. Hij wil ontdekken hoe we kankerpatiënten kunnen helpen hun plezier in eten weer terug te krijgen. Dit is een vaak over het hoofd gezien probleem, omdat veel patiënten tijdens hun behandeling hun smaak verliezen. Dit verlies van smaak kan een grote invloed hebben op hun dagelijks leven en hun gemoedstoestand.

Inspired by COVID-19 research

Inspiratie voor mogelijke oplossingen komt uit een onverwachte hoek. Onderzoek naar coronapatiënten die hun reukzin waren kwijtgeraakt heeft twee mogelijke oplossingen opgeleverd voor het probleem van smaakverlies. Deze methoden worden nu onderzocht om te zien welke van de twee het meest effectief is in het verbeteren van de kwaliteit van leven van kankerpatiënten.

Om dit onderzoek zo grondig en effectief mogelijk te maken, heeft De Haan een breed scala aan experts aan zijn zijde. Deze omvatten koks en diëtisten, die waardevolle inzichten kunnen bieden over smaak en voeding, evenals twaalf andere ziekenhuizen die zullen bijdragen aan het onderzoek. De samenwerking biedt een breed scala aan perspectieven en ervaringen die van grote waarde kunnen zijn voor het onderzoek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.